Elina Grundström. ja kurpitsat Sharivkan kylässä syyskuussa 2021. Kuva: Elina Grundströmin kotiarkisto
Elina Grundström:

Uuden Suomettaren Säätiölle: Kertomus apurahan käytöstä

SSL:n jäsenelle Elina Grundströmille Uuden Suomettaren Säätiön apuraha mahdollisti pidemmän opintomatkan Ukrainaan viime syksynä.

Uuden Suomettaren Säätiö myönsi minulle vuonna 2020 apurahan, jonka tarkoituksena oli osallistuminen kansainvälisen lehdistönvapausjärjestön International Press Instituten eli IPI:n 70-vuotisjuhlakonferenssiin Columbian yliopiston journalismin laitoksella New Yorkissa syyskuussa 2020.

Kun New Yorkin konferenssi ei koronapandemian vuoksi toteutunut vuonna 2020, eikä myöskään vuonna 2021, pyysin säätiöltä syksyllä 2021, että saisin muuttaa apurahan käyttötarkoitusta siten, että käyttäisin sen Ukrainaan suuntautuvaa opintomatkaa varten.

Minulla on ollut vireillä Ukrainaan liittyvä mustaa multaa käsittelevä kirjahanke, mutta säätiön apuraha mahdollisti kirjahankkeesta erillisen pidemmän opintomatkan, jonka aikana tutustuin laajemmin Ukrainan historiaan sekä mm. ajankohtaisiin lehdistönvapauteen ja mediaetiikkaan liittyviin kysymyksiin.

Toteutin matkan syyskuussa 2021, ja nyt jälkikäteen olen erityisen kiitollinen siitä, että sain apurahan turvin tehdä tämän matkan ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Onnistuin siten tutustumaan Harkovan historialliseen keskustaan ja muihin paikkoihin, jotka ovat nyt huomattavin osin tuhoutuneet.

Toteutin matkan 18.-26.9.2021 vierailemalla Harkovan alueella sekä Kiovassa. Matkustin ensin Harkovaan, jossa tutustuin kaupungin historiaan muun muassa tekemällä siellä kaksi historiallista kävelyretkeä Harkovan 1900-luvun historiaan erikoistuneen tutkijan Eduard Zubin kanssa. Lisäksi tutustuin mm. Harkovan historialliseen museoon sekä Harkovan draamateatterin toimintaan.

Auringonkukkia valmiina korjattavaksi. Kuva: Elina Grundström

Harkovan oblastin maaseudulla tutustuin mm. Bohodukhovan kaupunkiin sekä siellä paikallislehti Majakin toimitukseen. Lisäksi kävin Majak-lehden päätoimittajan Tetjana Lychinkajan kanssa Hutyn, Pervukhynkan ja Sharivkan kylissä haastattelemassa vanhoja ihmisiä mm. holodomorista ja kollektiivitilojen historiasta. Vierailin Hutyn ja Sharivkan paikallismuseossa sekä Sharivkan linnan museossa.

Paluumatkalla pysähdyin Kiovassa, jossa minulle järjesti ohjelmaa Ukrainan sanomalehtien liiton toimitusjohtaja. Kiovan nähtävyyksien lisäksi tutustuin mm. Ukrainan mediaeettisen neuvoston toimintaan, joka oli kohentumassa Euroopan neuvoston rahoittamien hankkeiden myötä.

Babushkoja Sharivkan kylässä. Kuva: Elina Grundström

Käytin apurahan (2500 €) lentolippuihin (Hki-Istanbul-Harkova-Kiova-Helsinki) hotellimajoituksiin, tulkkiin ja autonkuljettajaan maaseutumatkoilla sekä mm. koronatodistuksiin ja erilaisiin tarjoilu- ja ruokailukuluihin.

Matka oli valtavan antoisa. Opin paljon Ukrainan historiasta ja nykytilanteesta. Erityisen liikuttunut olin holodomoriin liittyvistä kertomuksista. Tämä Stalinin aiheuttama nälänhätä oli pahimmillaan Harkovan oblastin maaseudulla. Vaikka alueen musta multa on poikkeuksellisen hedelmällistä, siellä kuoli neljännes väestöstä. Tapaamani maaseutuväestö oli tarmokasta ja alue oli voimakkaasti kehittymässä. Nyt se on jälleen ollut Venäjän poikkeuksellisen voimakkaan aggression kohteena.

Helsingissä 13.4.2022,
Elina Grundström

Lisää aiheesta:
Uuden Suomettaren Säätiön apurahat 2022 jaettu

 


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle