8 | 2023

BLOGI // Heli Koivuniemi

Median löydettävä tiensä teknologiajättien puristuksesta

Sosiaalista mediaa ja varsinkin Facebookia on luonnehdittu demokratian ja vapaan sanan välineeksi. Ehkä ne ovat sitäkin. Todellisuudessa ihmiskunta ja yhteiskunnat ympäri maailman ovat kuitenkin ajautumassa kaaokseen, jopa turmioon. Osittain juuri sosiaalisesta mediasta kumpuavien tapahtumien ja dominovaikutusten johdosta, osittain journalistisen uutismedian myötävaikutuksella.

Lue lisää

7 | 2023

BLOGI // Tuomo Lappalainen

Toimittajia ja historiantutkijoita ei pidä asettaa vastakkain

Sosiaalisessa mediassa on ollut kesän aikana debattia akateemisten historiantutkijoiden ja historiasta kirjoittavien toimittajien välillä. SSL:n johtokunnan jäsenen, poliittista historiaa pääaineena lukeneen Tuomo Lappalaisen mielestä tutkijoita ja toimittajia ei voi pitää täysin erillisinä ryhminä, joiden rajat eivät missään kohtaa leikkaa. ”Yksittäisistä ohilyönneistä huolimatta journalismi ja akateeminen historiankirjoitus ovat, jos eivät aivan sisaruksia, niin ainakin samoista asioista kiinnostuneita ja samoja asioita tavoittelevia serkuksia”, Lappalainen kirjoittaa blogissa.

Lue lisää

6 | 2023

BLOGI // Pekka Numminen

Adolf Hitler oli nainen

Sekä perinteiset laatulehdet että tabloidit haalivat lukijoita klikkiotsikoilla ja -kuvilla. Luetuimpien juttujen listaukset voivat johtaa sisällön yksipuolistumiseen. Johtaako klikkimäärien tiivis seuraaminen ja listaukset myös sisällön tyhmistymiseen?

Lue lisää

5 | 2023

BLOGI // Marja Paavilainen

Onko TikTok uhka demokratialle?

Vaali-ilta pysäytti ihmettelemään. Miksi kolme kertaa kansankiihotuksesta tuomittu henkilö valitaan äänivyöryllä eduskuntaan? Mistä nuo yli 17 300 äänestäjää löytyvät? Vastaus selvisi nopeasti: pääasiassa TikTokista.

Lue lisää

3 | 2023

BLOGI // Eero Karisto

Vaalikeskustelu asioiden vierestä

Helsingin Sanomien yhdessä Sitran, EK:n ja WWF:n kanssa helmikuun puolivälissä järjestämä ympäristövaalitentti oli positiivinen poikkeus vaalikeskustelussa. Puhuttiin politiikan substanssista.

Lue lisää

1 | 2023

BLOGI // Martti Häikiö

Pekka ja Risto opin antajina

Kansakunta ja valtio rakentavat tulevaisuuttaan käymällä läpi menneitä kohtaloita ja ratkaisuja. Pehr Evind Svinhufvudin muisto on merkittävä, kun pohditaan Suomen valtiollista itsenäisyyttä, oikeusvaltiota ja kansanvaltaa. Risto Ryti on ajankohtainen meneillään olevan turvallisuuspolitiikan Nato-käännöksen takia. Hänen kokemuksestaan on apua myös kestävän taloudellisen pohjan rakentamisessa.

Lue lisää
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään