9 | 2024

BLOGI // Raili Leino

Blogi ihan perseestä

Alatyyliset sanat ja sanonnat ovat pesiytyneet ensin television nuortenohjelmiin ja sitten muuallekin, myös lehtien palstoille. Blogin kirjoittajan Raili Leinon mielestä kielenkäytön kainostelu loppui 2000-luvulla. Mistä se kertoo? Kieli muuttuu, mutta riittääkö se selitykseksi?

Lue lisää

5 | 2024

BLOGI // Ari Ylä-Anttila

Digi vie eikä se edes vikise

”Ensin se vei levybisneksen, nyt se vie perässä perinteisen kirjan, perinteiset lehdet ja perinteisen television. En väitä, että kehitys olisi hyvä, mutta siihen on sopeuduttava.” Media-alaa ravistelevasta digitalisaatiosta kirjoittaa blogissa Ari Ylä-Anttila, joka aloitteli eläkepäiviä kiinnostavalla kirjoitusprojektilla.

Lue lisää

4 | 2024

BLOGI // Jarmo Koponen

Toimittaja ilman rajoja Suomi – luottamusta rakentamassa

Varmistetun ja tarkastetun tiedon kulku ihmiseltä toiselle ja organisaatioilta kansalaisille on yhteiskuntien toimivuuden elinehto. Valeuutiset, vääristelyt ja sepittäminen sisältyvät arkeemme, mutta jokaisen kansalaisen perustaitoihin pitäisi kuulua kyky erottaa luotettavat lähteet tahallisista valheista. Toimittajat ilman rajoja -järjestö toimii tämän puolesta.

Lue lisää

2 | 2024

BLOGI // Ilkka Juva

Presidentinvaali – journalistien mahdoton tehtävä

Uusi tasavallan presidentti on valittu ja lukuisista vaalitenteistä monille syntynyt ähky helpottaa vähitellen. On aika pohtia, miten vaalit onnistuivat median kannalta. Oliko puuduttavia tenttejä, keskusteluja ja niistä väännettyjä juttuja liikaa? Mitä tästä voi ottaa opiksi?

Lue lisää

12 | 2023

BLOGI // Kimmo Kallonen

Lukutaito on turvallisuuskysymys

Yläkoululaisten huonontuneet Pisa-tulokset ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Erityisesti lukutaidon alamäki on huolestuttavaa monesta näkökulmasta – myös uuden tiedon omaksumisen kannalta. Näinä hybridisodan aikoina lukutaito omalla kielellä on kansallinen turvallisuuskysymys.

Lue lisää

8 | 2023

BLOGI // Heli Koivuniemi

Median löydettävä tiensä teknologiajättien puristuksesta

Sosiaalista mediaa ja varsinkin Facebookia on luonnehdittu demokratian ja vapaan sanan välineeksi. Ehkä ne ovat sitäkin. Todellisuudessa ihmiskunta ja yhteiskunnat ympäri maailman ovat kuitenkin ajautumassa kaaokseen, jopa turmioon. Osittain juuri sosiaalisesta mediasta kumpuavien tapahtumien ja dominovaikutusten johdosta, osittain journalistisen uutismedian myötävaikutuksella.

Lue lisää

7 | 2023

BLOGI // Tuomo Lappalainen

Toimittajia ja historiantutkijoita ei pidä asettaa vastakkain

Sosiaalisessa mediassa on ollut kesän aikana debattia akateemisten historiantutkijoiden ja historiasta kirjoittavien toimittajien välillä. SSL:n johtokunnan jäsenen, poliittista historiaa pääaineena lukeneen Tuomo Lappalaisen mielestä tutkijoita ja toimittajia ei voi pitää täysin erillisinä ryhminä, joiden rajat eivät missään kohtaa leikkaa. ”Yksittäisistä ohilyönneistä huolimatta journalismi ja akateeminen historiankirjoitus ovat, jos eivät aivan sisaruksia, niin ainakin samoista asioista kiinnostuneita ja samoja asioita tavoittelevia serkuksia”, Lappalainen kirjoittaa blogissa.

Lue lisää
Takaisin etusivulle