Vaali-ilta pysäytti ihmettelemään. Miksi kolme kertaa kansankiihotuksesta tuomittu henkilö valitaan äänivyöryllä eduskuntaan? Mistä nuo yli 17 300 äänestäjää löytyvät? Vastaus selvisi nopeasti: pääasiassa TikTokista.
Lue lisää
5 | 2023
5 | 2023
Vaali-ilta pysäytti ihmettelemään. Miksi kolme kertaa kansankiihotuksesta tuomittu henkilö valitaan äänivyöryllä eduskuntaan? Mistä nuo yli 17 300 äänestäjää löytyvät? Vastaus selvisi nopeasti: pääasiassa TikTokista.
Lue lisää4 | 2023
Netti ja klikkaukset koituivat talousjournalismin tuhoksi. Näin kuulee väitettävän. Mutta onko se totta?
Lue lisää3 | 2023
Helsingin Sanomien yhdessä Sitran, EK:n ja WWF:n kanssa helmikuun puolivälissä järjestämä ympäristövaalitentti oli positiivinen poikkeus vaalikeskustelussa. Puhuttiin politiikan substanssista.
Lue lisää2 | 2023
Pitkään journalismi uskoi faktoihin – kunnes kaikki muuttui. Miksi meidän on hankala sietää tiedon epävarmuutta?
Lue lisää1 | 2023
Kansakunta ja valtio rakentavat tulevaisuuttaan käymällä läpi menneitä kohtaloita ja ratkaisuja. Pehr Evind Svinhufvudin muisto on merkittävä, kun pohditaan Suomen valtiollista itsenäisyyttä, oikeusvaltiota ja kansanvaltaa. Risto Ryti on ajankohtainen meneillään olevan turvallisuuspolitiikan Nato-käännöksen takia. Hänen kokemuksestaan on apua myös kestävän taloudellisen pohjan rakentamisessa.
Lue lisää12 | 2022
Joulu on valintojen aikaa. Se, missä sitä juhlimme, kenen ehdoilla, millaisin kustannuksin ja millaisin seurauksin, vaatii hiukan miettimistä. Paitsi niillä, joilla on vuosien, ellei vuosikymmenten aikana vakiintuneet jouluperinteet. Niitäkin saattaa tosin nyt joutua tuunaamaan sähkönkulutuksen ja ympäristövaikutusten vuoksi.
Lue lisää11 | 2022
Ahvenanmaan suorastaan perverssi status on käsittämätön tabu monellakin tapaa. Kaikki perusteet saarten demilitarisoimiseksi ovat historiaa. Maarianhaminassa sijaitsevan Venäjän konsulaatin kohtalo olisi hyvä hoitaa pois päiviltä nyt, kun turvallisuuspolitiikkamme fundamentteja muutenkin järjestellään uudelleen Nato-jäsenyyden toteutuessa.
Lue lisää10 | 2022
Syyskuun lopun kaksi megauutista: Venäjän liikekannallepano ja Fortumin kaikkien aikojen ennätystappiot Saksasta saivat minut pohtimaan yksittäisiä sanavalintoja mediassa. Voiko mediassa sanoa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuu ”paskaa”? Ja olisiko Fortumin toimitusjohtajan, Markus Rauramon pitänyt pyytää Uniper-seikkailua yksiselitteisesti anteeksi, eikä tyytyä vain ”harmittelemaan”?
Lue lisää9 | 2022
Näin kirjoittaa afganistanilainen naistoimittaja Suomen Kuvalehden ”Afgaaninaisen katse” -blogipalstalla toukokuussa 2022: ”Pyysin provinssimme Hyveiden ja Paheiden Ministeriön johtavan virkamiehen perustelua sille, mitä esteitä naistoimittajien työskentelylle on. Hän kieltäytyi antamasta haastattelua kasvotusten, mutta vastasi minulle puhelimessa.”
Lue lisää8 | 2022
Lukeminen oli alusta saakka intohimo. Hyvinä vuosina isä tilasi Keskipohjanmaan tai peräti oululaisen Kalevan, ne olivat ensikosketuksia journalismiin, vaikka sanaa en vielä tuntenut. Nykytilanteessa journalismin ihanteet auttavat pitämään esillä totuuden merkitystä.
Lue lisää