Nina Stenros

Elossa 24h -sarja poikkeusajasta huolimatta

Kulunut vuosi on ollut audiovisuaalisen sisällön tekijöille, tuotantoyhtiöille ja esimerkiksi tv-kanavien ohjelmistosuunnittelijoille painajaista. Epävarmuus huomisesta, huoli työryhmien ja kuvattavien terveydestä, puhumattakaan vaikkapa kuukauden päähän suunnitelluista kuvauksista ovat muuttaneet lähes kaiken.

Uusia tuotantoja ja tuotantokausia on jouduttu perumaan tai siirtämään. Vuosi on tuonut mukanaan myös luovia tapoja muokata tuotantoja ja ohjelmakonseptien raameja on venytelty rohkeammin kuin koskaan. Kuka olisi uskonut, että viidakko ja tropiikki vaihtuvat Lapiksi, että realityssä seurataan jaksoa koronakaranteenista?

Kaikesta edellä mainitusta huolimatta, dokumentaarisen Elossa 24h -sarjan viides tuotantokausi julkaistaan 28.3.2021. Tällöin koko sarja on nähtävissä Yle Areenassa katalogina. Jaksot esitetään Yle TV1:llä klo 20 sunnuntaista sunnuntaihin – siis viikon aikana. Olen ollut sarjan Yle-tuottajana alusta saakka (2017 =>), ja joka kaudella olen myös ollut kuvauksissa toimittajana, sillä sarja on ollut monella tapaa suuri yhteinen ponnistus, johon kaikki työryhmässä haluavat osallistua.

Taustaa

Elossa 24h -sarja perustuu brittiformaattiin ”Keeping the Nation Alive”, ja sitä on tehty useissa maissa. Suomessa on ohjelma kuitenkin saanut parhaimman menestyksen, kiitos sekä ITV-tuotantoyhtiön ammattimaisen työn ja tekijöiden että lokalisoinnin sallivan formaatin. Kaikki aiemmat kaudet 2017-2020 ovat olleet katsojamenestyksiä, plakkarissa ovat myös kolme Kultaista Venlaa ja vuoden 2020 seurantareality-ehdokkuus.

Erityinen tuotantotapa

Elossa 24h -sarjan tekee ainutlaatuiseksi – potilaiden ja henkilökunnan lisäksi – sen tuotantotapa: sarja kuvataan suurelta osin yhden vuorokauden aikana. Ensimmäisen kauden tuottaminen oli luonnollisesti vaikeinta, silloin alettiin luoda luottamussuhteita eri sairaaloihin, sovittiin tarkoista pelisäännöistä, kerrattiin sopimukset, yksityisyydensuoja jne. Ilman tätä pohjatyötä jo useamman vuoden ajalta emme varmaankaan olisi koronavuonna saaneet viitoskauden kaltaista sarjaa toteutettua.

Miten onnistumme koronakurimuksen keskellä?

COVID-19-pandemiasta johtuvista poikkeusoloista huolimatta jatkoimme siis ainutlaatuista yhteistyötä sairaaloiden kanssa. Kesällä 2020 ei ollut lainkaan selvää, että voimme toteuttaa sarjan kuvaukset. Mukaan lupautuneet sairaanhoitopiirit antoivat varovaisia lupauksia tilanteessa, jossa kukaan ei tiennyt, mitä tuleman pitää. Suunnittelimme kuvauksia turvallisuus huomioiden, työryhmien ammattitaitoon ja tarkkuuteen luottaen. Sovimme työnjaosta myös Ylen dokumenttitoimituksen ”Rankka vuosi” -tuotannon kanssa. Miten taltioida näkymättömän vihulaisen tulo ja tuho tässä historiallisessa ajassa?

Kuvausryhmän jäsenten ja kuvattavien ihmisten turvallisuus olivat etusijalla. Mukaan oli pakattu käsikirjoitusten ja aikataulujen lisäksi käsidesit, maskit ja tarkat ohjeet kuvausten turvallisesta toteutuksesta. Sairaaloissa tiimit ohjeistettiin ennen kuvauksia oikeaoppiseen suojautumiseen. Päivystyksissä ja ensihoitoyksiköissä kuvanneille järjestettiin myös erillinen turvallisuuskoulutus. Kaikki tiesivät, miten toimia. Vastuunkantoon toi mielenrauhaa lisäksi se, että jo kuvauksia suunniteltaessa oli Elossa 24h -sarjan pääkuvaaja Tapio Sovijärvi ehtinyt harjoitella oikeaoppista suojautumista hoitotyössä puolen vuoden ajan. Hän nimittäin työskentelee kuvaajan työn lisäksi hoitotason ensihoitajana pelastuslaitoksella.

Kamerat käyvät, 40 kuvausryhmää kentällä

Loppusyksystä 2020 kuvattiin sarjaa 20 eri paikkakunnalla, ympäri Suomen, Helsingistä Kilpisjärvelle asti. Mukana olivat yliopistosairaaloista HUS, TAYS, TYKS, OYS, ensihoidon FinnHEMS-yksikkö Turussa, yhteensä noin 25 eri hoitoyksikköä. Kuvauspäivänä nelisenkymmentä kameraryhmää, yhteensä noin sata tv-alan ammattilaista, taltioi suomalaista terveydenhoitoa.

Mukana olevat sairaalat kokivat tärkeäksi näyttää, että pandemian keskelläkin julkinen terveydenhoito toimii maassamme hyvin. Kaikesta epätietoisuudesta, huolesta ja väsymyksestäkin huolimatta. Käsikirjoituksessa hahmoteltu valtava määrä sisältöä hahmottui, sai nimet ja kasvot. Tallensimme jälleen ammattilaisten työtä, kohtaamisia ja ihmiskohtaloita, tarinoita ja tunteita. Aina yhtä vaikeaa, vaikuttavaa ja ihmeellistä. Ja yhdessä roolissa tietenkin myös korona.

Olen iloinen ja huojentunut, koko massiivinen työryhmämme onnistui hienosti. Vertailu on kaiken pahan alku ja juuri mutta senkin uhalla, maailman tapahtumia seuratessa: ymmärrämmekö, miten hyvin meitä pidetään Elossa?

Sarja on katsottavissa Yle Areenassa.

Somessa #elossa24h

Terveyttä ja kevätaurinkoa,

jäsen Nina Stenros, Elossa 24h vastaava tuottaja, Yle

Nina Stenros Elossa 24h – sarjan kuvauksissa HUSin Töölön sairaalassa lokakuussa 2018, kun maskien käyttö oli jotain ihan uutta ja outoa.

 


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle