Päätoimittaja kirjan kirjoittajat Riitta Korhonen ja Hannu Ollikainen.

Mitä se toimittajalle kuuluu?

Suomessa, lehdistön vapauden mallimaassakaan ei sananvapaus ole itsestäänselvyys, sanovat 17 nykyistä ja entistä päätoimittajaa.

Sananvapaus on kansalaisten perusoikeus johon suhtaudumme juhlavasti ja kunnioituksella. Mutta miten media tätä perusoikeutta käyttää? Millaisiin sananvapauteen liittyviin ongelmiin päätoimittajat päivittäin törmäävät ja miten ne ratkaistaan?

Tätä pohdimme kollegani, Lääkärilehden ex-päätoimittaja Hannu Ollikaisen kanssa useasti aamukahveilla Töölöntorilla. Kysytään tätä heiltä itseltään, päätimme. Kumppaneiksemme saimme valokuvaaja Nina Kaverisen ja kustantajaksi Kustannusosakeyhtiö Siltalan.

Korona-pentele mutkisti suunnitelmiamme. Monessa lehtitalossa oli Covid 19 -viruksen takia ehdoton kielto nokikkain tapaamiseen, joten osan haastatteluista teimme video- ja puhelinhaastatteluina. Tämä ei päätoimittajien intoa omasta asiastaan kertomiseen latistanut. Päinvastoin. Meille kirjoittajille tuli selväksi, että nämä ihmiset ovat kutsumusammatissaan. Vaikka hallinto- ja talousasiat nielivätkin ison osan monen ajasta, sykki kaikkien päätoimittajien sisällä tunne siitä, miksi alalle on alun perin tultu. Halu ymmärtää maailmaa, ehkä vähän parantaakin sitä sekä mahdollisuus vaikuttaa, yhdisti kaikkia. Oma skuuppi, suoran lähetyksen lumo tai iso uutistapahtuman organisointi antaa päätoimittajallekin virtaa.

Kirjamme Päätoimittaja – Työtä sananvapauden arjessa julkaistiin maaliskuun alussa 2022. Haastattelemamme päätoimittajat työskentelevät eri puolilla Suomea ja eri puolilla mediaa: suurissa ja pienissä sanomalehdissä, aikakauslehdissä, televisiossa sekä uutistoimistossa. Mukana on seitsemäntoista nykyistä sekä entistä päätoimittajaa.

Millaiseksi päätoimittajan ja sananvapauden arki sitten osoittautui? Monipuoliseksi. Ei kahta samanlaista päivää. Sananvapaus on läsnä kaikessa.

Päätoimittaja-kirjassa 17 entistä ja nykyistä päätoimittajaa kertovat, millaista on sananvapauden arki. Kannen kuva Nina Kaverinen, Graafinen suunnittelu Minna Ollikainen (Siltala 2022).

Mitä se toimittajalle kuuluu, mitä me täällä teemme ja päätämme? Tämä lausahdus ei Lapin Kansan päätoimittajan Antti Kokkosen mukaan ole vitsi, vaan totisinta totta. Ymmärrys median toimintatavoista on Kokkosen mukaan maakunnissa edelleen melko heikkoa. Moni ihan fiksun kirjoissa kulkevakaan ei ihan aidosti ymmärrä, miksi media penkoo ja selvittää. Rovaniemen kaupunki julistaa vähäpätöisimmätkin asiat salaisiksi, eikä saamelaisista saisi kirjoittaa muuta kuin heidän käsityksiään tukevia juttuja. Näin pohjoisessa.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski sanoo, että sananvapauden kannalta suurin uhka on resurssipula. Ulkopuolinen painostus on pikku juttu verrattuna siihen, että omistaja tyhjentää toimituksen seuraavan puolen vuoden tuloksen takia.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen puolestaan näkee, että hutiloiden tehdyt löysät jutut ovat uhka sananvapaudelle. Ne syövät alan uskottavuutta ja journalismin legitimiteettiä.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kiteyttää sanomalla, että toimivan lehdistön tärkeimpiä tehtäviä on luoda mahdollisuus sille, että voidaan olla yhtä mieltä siitä, että ollaan eri mieltä.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kantaa huolta siitä, että sillä aikaa kun kotimaiset mediamme nahistelevat keskenään vievät kansainväliset digijätit yleisöt ja mainosmarkat. Nyt nopeasti vankkurit rinkiin ja etsimään keinoja jolla puolustautua kovassa kansainvälisessä kisassa, ehdottaa Ylä-Anttila.

Annan päätoimittaja Emma Koivula kertoo, miten sananvapauden rajoja koetellaan silloin kun tunnettu taiteilija haluaa pönkittää julkikuvaansa valitsemalla itse hänestä julkaistavat kuvat tai haastateltava yrittää kieltää jonkun tiedon julkaisemista. Kotimaa- ja Sana -lehtien päätoimittaja Mari Teinilä tietää, että kirjoittamalla kirkkoa jakavista kysymyksistä, kuten homoliitoista, saa päätoimittaja takuuvarmasti täyslaidallisen. Ei kirkon sisältä vaan lukijoilta: päätoimittajaa uhataan Jumalan kostolla ja helvetin tulilla.

Päätoimittajan arki on täynnä pieniä ja suuria päätöksiä. Yhtä kaikki. Oleellista työn onnistumiselle on turvallinen ympäristö, jossa toimittaja tietää päätoimittajan seisovan hänen takanaan, ja jossa päätoimittaja voi luottaa mediayhtiön johtoon. Kumpikaan näistä ei ole aina itsestään selvää.

Riitta Korhonen

SSL:n jäsenet voivat ostaa kirjan Siltalan verkkokirjakaupasta hintaan 20 euroa (plus postimaksu 5,90) alennuskoodilla: ssl.

Riitta Korhonen kertoi kirjasta viime Mediapiirissämme.

Lue lisää: MEDIAPIIRI 5.4.2022 Päivälehden museossa

Kiihkeä Maissi Erkko ja äänikirjat – sekä päätoimittajien työtä sananvapauden arjessa

 


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle