Liitolla on ilo pitää vuosikokouksia merkittävien tahojen vieraina: viime vuonna kokousta emännöi Teknologiateollisuus ja tänä vuonna Yleisradio. Ison Pajan 7. kerroksen kokoushuoneeseen, jossa Ylen hallintoneuvosto aiemmin kokoontui, saapui 35 liiton jäsentä. Nykyään hallintoneuvosto pitää kokouksiaan Eduskuntatalossa.
Toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila puhui tilaisuuden alussa teemalla Median nykytila & Yle. Ylä-Anttila on toiminut kuusi vuotta Yleisradion toimitusjohtajana. Tätä ennen hän toimi pitkään MTV Uutisten päätoimittajana. Nyt on menossa vastaavan päätoimittajan haku Ylen uutisiin. Ylä-Anttilan mukaan hyviä hakijoita on paljon ja haastattelut ovat paraikaa meneillään. Eläkkeelle jäävän Jouko Jokisen seuraajan nimi on selvillä ennen juhannusta.
Ylä-Anttila kertoi Ylen eri kanavien ja palvelujen käytöstä. Vuonna 2007 aloittaneen Yle Areenan suosio kasvaa eniten yli 60-vuotiaiden parissa. Suurin osa palvelujen käyttäjistä on ns. sekakäyttäjiä eli suosivat sekä digiä että tv/radiota. Muuttuva median käyttö edellyttää Yleltä jatkuvaa uudistumista ja yleisön erilaisten tarpeiden huomioimista.
Esityksessään Ylä-Anttila kertoi myös tietoja mediatoimijoiden suuruudesta. Suomen 50 suurimman mediatoimijan yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,3 miljardia euroa. Ylivoimaisesti suurin niistä on Sanoma. Sen jälkeen seuraavat Yleisradio, Alma Media, Otava, Keskisuomalainen ja MTV. Maamme 50:stä liikevaihdoltaan suurimmasta mediatoimijasta yli puolet (26) on osa kansainvälistä konsernia, jonka päätoimipaikka ei ole Suomessa.
Huoltovarmuuden merkitys korostuu Yleisradion tehtäväkentässä. Harjoituksia pidetään säännöllisesti. Laki Yleisradio Oy:stä määrittää, että Ylen tulee välittää viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa. Lähetystoimintaa voidaan hajauttaa eri puolille maata.
– Kun aloitin toimitusjohtajana, ensimmäinen vuosi oli normaali, toisena iski korona. sitten tuli sota lähialueelle, Nato-jäsenyys jne. Ei tarvitse kysyä, miksi tätä hommaa tekee.
Parlamentaarinen työryhmä istuu paraikaa miettimässä Ylen tehtävää ja rahoitusta. Sen on määrä antaa raporttinsa kevätistuntokauden 2024 loppuun mennessä. Hallitusohjelman mukaan Ylen rahoitus ja varojen käyttö avataan julkiseksi osakeyhtiölain puitteissa. Yle on julkaisut työryhmälle toimittamansa materiaalin.
Ylä-Anttilan esityksen jälkeen oli aika keskustelulle. Kysymyksiä tuli muun muassa Areenaan kirjautumispakosta ja toimitusjohtajan suosikkiohjelmista.
– Uutisfriikkinä seuraan tietysti uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Suosikkiohjelma on Imma Tataranni -sarja, josta alkoi juuri uusin kausi.
Ensi vuonna vietetään 120-vuotisjuhlia
Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin liiton kunniajäsen, tohtori Jyrki Vesikansa ja sihteeriksi Silja Latvanen.
Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Liiton puheenjohtaja Kirsti Sintonen esitteli toimintakertomuksen. Liiton järjestämät viestinnälliset keskustelutilaisuudet ja muut tapahtumat kiinnostivat jäseniä ja niistä saatiin positiivista palautetta. Muun muassa syksyn 2023 mediapiiri veti väkeä ennätysmäärän – noin 50 osallistujaa.
Sihteeri ja rahastonhoitaja Silja Latvanen kertoi avainkohdat tilinpäätöksestä: liiton taloudellinen tilanne on vakaa. Tilinpäätös hyväksyttiin ja vastuuvelvollisille myönnettiin vastuuvapaus tilikaudelta.
Sijoitusryhmän puheenjohtaja Reino Lantto kertoi sijoitustoiminnan näkymistä. Toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksu (25 euroa) hyväksyttiin.
Puheenjohtaja Sintonen kertoi keskeisiä kohtia toimintasuunnitelmasta. Liiton vuosikalenteri etenee etupäässä tuttuja latuja keskittyen määrän sijasta laadukkaisiin tapahtumiin. Ajankohtaiset viestinnälliset teemat korostuvat muun muassa mediapiireissä, virkistävä yhdessäolo taas kotimaan- ja ulkomaanmatkoilla sekä kulttuuriretkellä.
Liiton jäsenkortti on voimassa vuoden 2024 loppuun. Digitaalinen jäsenkortti aiotaan ottaa käyttöön perinteisen kortin rinnalle.
Liitto täyttää 120 vuotta vuonna 2025, ja juhlien valmistelut aloitetaan tämän vuoden puolella.
Johtokunnan jäsenistä olivat erovuorossa Nina Stenros ja Eeva-Liisa Vallin. Molemmat olivat kertoneet olevansa käytettävissä uudelle kolmivuotiskaudelle. Näin myös vuosikokous päätti. Liiton johtokuntaan kuuluvat nyt puheenjohtaja Kirsti Sintonen, varapuheenjohtaja Pertti Nyberg, Nina Stenros, Eeva-Liisa Vallin, Heljä Salonen, Kimmo Kallonen, Heli Koivuniemi, ja Tuomo Lappalainen.
Vuosikokousasioiden lopussa kuultiin kuulumisia säätiöistä. Liitolla on edustus Onni V. Tuiskun säätiössä ja Uuden Suomettaren säätiössä. Tuiskun säätiön hallituksessa liiton edustajat ovat olleet Marketta Mattila ja Elina Simonen. Liiton aiemman varapuheenjohtajan Mattilan kausi Tuiskun hallituksessa täyttyi ja hän oli ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä. SSL:n johtokunnan esitys liiton uudeksi edustajaksi on nykyinen varapuheenjohtaja Pertti Nyberg. Tuiskun hallituksen seuraava kokous on 5. kesäkuuta. Uuden Suomettaren säätiön hallituksessa liiton edustajana on ollut viime toukokuusta lähtien puheenjohtaja Kirsti Sintonen. Jyrki Vesikansa on säätiön hallituksen vakituinen jäsen.
Olli-palkinto merkittävästä journalistisesta urasta
Ennen varsinaisia kokousasioita liiton puheenjohtaja Kirsti Sintosella oli ilo ja kunnia kertoa, kuka saa tällä kertaa Olli-palkinnon. Se annettiin lehdistöneuvos Ilkka Juvalle.
– Toimittajan tehtävä on yleisönsä tietojen ja ymmärryksen lisääminen. Tehtävämme ei ole muuttunut, mutta nykyään joudumme tunkeutumaan niihin ahtaisiin rakoihin, jotka valeuutisten ja ennakkoluulojen väliin viestitulvassa on jäänyt. Vastuumme on suuri, ehkä suurempi kuin koskaan, Juva toteaa. Lue lisää palkitsemisen perusteista.
Pitkän journalistisen uransa jälkeen Juva toimi viestinnän johtotehtävissä Veikkaus Oy:ssä. Kiitossanoissaan palkinnon myöntämisen jälkeen hän kertoi huoneen taulusta, joka hänellä oli Veikkauksen työhuoneessa: yritysviestinnän tulee auttaa toimittajaa toimittajan työssä.
Kaikkien Olli-palkittujen nimet löytyvät täältä.
Kunniajäsenyys monista ansioista
Vuosikokousasioiden päätyttyä oli vuorossa tilaisuuden kohottava loppu – kunniajäseneksi kutsuminen.
”Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on kutsunut kunniajäsenekseen journalisti, tietokirjailija Maarit Tyrkön tunnustuksena liiton jäsenten hyväksi tehdystä monipuolisesta työstä, pitkästä toimittajan urasta eri medioissa sekä merkittävästä kulttuuriteosta journalististen arkistojen tallentamisessa.” Näin luki kunniakirjassa, jonka liiton puheenjohtaja antoi Maarit Tyrkölle.
Tyrkkö toimi SSL:n puheenjohtajana vuosina 2017-2022. Hän luotsasi liittoa läpi hankalien koronapandemian vuosien varmoin ottein ja uusia toimintatapoja löytäen. Puheenjohtajuutta ennen hän oli SSL:n varapuheenjohtaja ja johtokunnan jäsen. Olli-palkinnon Tyrkkö sai vuonna 2011.
– Sanomalehtimiesliitossa tapasin joukon ansioituneita journalisteja, moni heistä oli esikuvani. Kollegiaalinen vastaanotto oli lämmin ja tunsin olevani ystävien joukossa niin jäsenenä kuin puheenjohtajana. SSL:stä tuli minulle ajatusten hautomo, uuden tiedon lähde, toimittajien kohtaamisen paikka, koti, Tyrkkö totesi. Lue lisää.
Liiton hyväksi tehdyn työn ja ansiokkaan toimittajan uran lisäksi liitto arvostaa Tyrkön mittavaa arkisto- ja kokoelmatyötä – kulttuuritekoa yksityisarkiston tallentamisessa Kansallisarkistoon. Tänä keväänä siihen ollaan liittämässä 286 digitoidun c-kasetin arkisto teemalla ”Arkisto saa äänen”.
– Oma arkistoni on yhden toimittajan arkisto – se haastaa kollegat järjestämään ja digitoimaan omat paperinsa ja c-kasettinsa. Ehkä kannattaisi pohtia mahdollisuutta perustaa SSL:n Kansallisarkistossa olevaan liiton arkistoon rinnakkainen Toimittajantyö-kokoelma, johon koottaisiin jäsenten tärkeitä juttuja ja keskusteluja. Ne kertoisivat ajasta, sen muutoksista ja toimittajan työstä. Arkistojen kokoaminen on tärkeää, sillä arkistot puhuvat, kun meitä ei enää ole. Tutkijat ja etsijät kiittävät jälkipolvia.
Kiitospuheessaan Tyrkkö avasi ajatuksiaan Toimittajantyö projektista. Ehdotus sai vuosikokousyleisön joukossa hyvin myönteisen vastaanoton. Liiton johtokunta ottaa asian esille seuraavassa kokouksessaan.
Teksti: Kirsti Sintonen
SSL vuosikokous 6.5.2024 Video: Heljä Salonen (Kesto 3:39)