Suomalaisen Klubin Siirtomaasali täyttyi SSL:n jäsenistä pitkän tauon jälkeen. Juhlavieraat olivat saapuneet kunnioittamaan Uuden Suomettaren säätiön 100-vuotista taivalta – ja tapaamaan toisiaan. Pöydät oli katettu. Juhla saattoi alkaa.

10 | 2021

SSL jäsentilaisuus Suomalaisella Klubilla 29.9.2021

Juhlaa ja iloista yhdessäoloa – Uuden Suomettaren säätiön 100 v. kunniapalkinto Jyrki Vesikansalle

Kauan toivottu ja pitkään suunniteltu SSL:n jäsentilaisuus Suomalaisella Klubilla keskiviikkona 29.9.2021 lunasti paikalla olleiden toiveet tavata ystäviä kollegiaalisissa merkeissä. Sali täyttyi puheesta ja naurusta, puheista ja musiikista sekä hyvästä mielestä. Maskin käyttö oli ”omassa harkinnassa”.

Uuden Suomettaren säätiön täyttäessä tänä vuonna kunnioitettavat 100 vuotta ensimmäinen suunnitelma maljan nostamiseksi Suometar-päivänä viime tammikuussa jouduttiin peruuttamaan. Täsmällisemmin, koko Suometar-päivä oli peruutettava koronan aiheuttamien tapaamisrajoitusten vuoksi.

Odotus palkittiin ja malja nostettiin viime keskiviikkona täydessä salissa SSL:n ja USS:n yhteisessä juhlassa. ”Onnea Uuden Suomettaren säätiölle 100-v juhlavuotena!”

SSL:n puheenjohtaja Maarit Tyrkkö nosti maljan: ”Onnea 100-vuotiaalle! Juokaamme malja Uuden Suomettaren säätiön kunniaksi ja menestykseksi!”
Maljaa nostamassa lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa, ministeri Antti Tanskanen ja Kauppalehden pitkäaikainen päätoimittaja sekä Uusi Suomi Oy:n toimitusjohtaja Arto Tuominen.

Tilaisuuden avasi liiton puheenjohtaja Maarit Tyrkkö toivottaen kaikki tervetulleiksi ja kertomalla ohjelmankulusta. Tämän jälkeen puheenvuoro siirtyi onnittelut vastaanottanelle USS:n puheenjohtaja Matti Kavetvuolle:

”Hyvät SSL:n jäsenet ja ystävät,

Meillä Uuden Suomettaren säätiön edustajilla on todella ilo juhlistaa tänään säätiön satavuotista taivalta yhdessä läheisen kumppanimme SSL:n kanssa. Kiitos tästä mahdollisuudesta!

Säätiön hallituksen nykyiset jäsenet ovat täällä juhlamielellä kaikki paikalla – varapuheenjohtaja Antti Tanskanen, jäsenet Pentti Kivinen, Jyrki Vesikansa ja Maarit Tyrkkö/SSL. On mieluisaa nähdä paikalla myös säätiön hallituksen aiempia jäseniä.

Säätiön ja SSL:n yhteistyön perusta on rakennettu jo säätiön perustamisasiakirjassa 28.5.1921, jossa määrätään hallituksen jäsenmääräksi viisi, joista yhden nimeää SSL kolmeksi vuodeksi kerrallaan.”

Lue tästä Matti Kavetvuon koko puhe

Puheensa lopussa Matti Kavetvuo kertoi ajatuksesta jakaa apurahana kunniapalkinto henkilölle, joka on toiminut merkittävästi säätiön päämäärien hyväksi.

”Monien keskustelujen jälkeen päädyttiin jakamaan 5000 euron tunnustuspalkinto fil. lis. Jyrki Vesikansalle. Perusteluissa todettiin Vesikansan mittava toiminta lehtityön parissa, tietokirjailijana sekä tutkijana. Ajankohtaisuutta palkinnolle tuo Vesikansan väitöskirjatyö. – Onnittelen lämpimästi palkinnonsaajaa säätiön puolesta.”

Kättentaputusten ja Jukka Nykäsen Hämäläisten laulun alkusävelten saattelemana kunniapalkittu Jyrki Vesikansa saapui vastaanottamaan palkintoa:

”Arvoisa Uuden Suomettaren Säätiön puheenjohtaja, hallituksen jäsenet ja toimelias asiamies, hyvät kollegat!

Suuret kiitokset palkinnosta, joka yllätti minut täysin, kun ideasta ensi kerran kuulin. Todettakoon, että en vain jäävännyt itseäni, vaan poistuin huoneesta, kun asiaa käsiteltiin säätiön hallituksessa. Palkintorahoille on hyvää käyttöä Matin mainitsemassa väitöskirjahankkeessa ja kaikessa siihen liittyvässä.

Kun Matti viittasi elämänuraani, niin sallittaneen hieman muistella sen alkua. Pohdin sitten yleisemmin journalistien muistelemisen ongelmia ja opetuksia.

Haettuani keväällä 1964 kesätoimittajan paikkaa Uudesta Suomesta toimituspäällikkö Jopi Ruotsalainen soitti jonkin ajan kuluttua ja kertoi, että minulle olisi töitä ulkomaanosastossa – olihan käynyt ulkomailla ja osasin jopa sellaista harvinaista kieltä kuin englantia. Muun ohessa olin nimittäin tehnyt kolmen opiskelukaverini kanssa huiman reissun Pohjois-Afrikkaan vanhalla Mersulla. Matkan olimme rahoittaneet kirjoittamalla kuvitettuja selostuksia ennen muuta Kotiposti-lehteen. Juttujen leikkeet olin tietenkin liittänyt hakemukseeni. Tuollainen seikkailu oli ihanassa nuoruudessamme mahdollinen – sponsoreitakin löytyi.

Ensimmäinen kesäkuuta astuin sitten kai kymmenen tienoilla aamupäivällä Lönnrotinkadun toimitukseen. Oli hiljaista, mutta aamuvuorolainen ohjasi minut pitkää käytävää pitkin ulkomaanosaston tyhjään huoneeseen. Hyödynsin aikani tutkimalla osaston runsasta lehtivalikoimaa, kunnes paikalle saapui vuorossa ollut listamies, niin kuin silloin sanottiin. Hänellä oli meneillään kuuma romanssi työtoverinsa kanssa, joten lehdenteko jäi vähemmälle. Listamies toivotti kuitenkin tervetulleeksi, otti päivän lehden käteensä ja alkoi opettaa: ”Tämä on petiittiä, tämä bourgeois´ta, tuossa on STT:n uutisliuskoja, ala otsikoida ja käsitellä niitä.”

Siinä oli minun työhön perehdyttämiseni. Tosin tiesin jo ennestään, mitä petiitti ja bourgeois olivat.”

Lue tästä Jyrki Vesikansan koko puhe

Puheiden jälkeen siirtomaasalin eteen tulivat SLL:n johtokunta ja USS:n hallitus sekä asiamies. Ensimmäiseksi onnittelukukat sai Eeva-Liisa Vallinin ojentamana lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa. Tämän jälkeen liiton varapuheenjohtaja Marketta Mattila onnitteli 100-vuotiaan säätiön puheenjohtajaa – ja halasi! – vuorineuvos Matti Kavetvuota.

Puheiden jälkeen seurasi ”Seremoni protokolär”. Salin eteen saapuivat USS:n hallitus sekä asiamies (oik.) ja SSL:n johtokunta. Sanomalehtimiesliitto kiitti puheista ja onnitteli kunniapalkinnon saajaa Jyrki Vesikansaa. Henkilöt vasemmalta: Pirjo Nuotio, varapuheenjohtaja Marketta Mattila, Nina Stenros, Tapani Ruokanen ja Eeva-Liisa Vallin – SSL:n johtokunnasta – keskellä puheenjohtaja Maarit Tyrkkö – sekä kunniapalkittu lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa, USS:n puheenjohtaja vuorineuvos Matti Kavetvuo, varapuheenjohtaja ministeri Antti Tanskanen, kauppaneuvos Pentti Kivinen ja asiamies Annukka Åstrand.

Paikalle oli saapunut myös pitkän linjan journalisti, pääkonsuli Johannes Koroma, jolla oli hyviä uutisia Uuden Päivän Rahaston toimista Kansalliskirjastossa.
”Suunniteltu työ on nyt valmis!”

Uuden Päivän Rahaston puheenjohtaja, pääkonsuli Johannes Koroma kertoi Uuden Suomen numeroiden digitoinnista, mikä on edennyt hyvin. Hän esitti keskustelussa SSL:n puheenjohtajan kanssa ajatuksen toimista, jotka auttaisivat journalisteja materiaalin käytössä…

Puheista musiikin maailmaan

Tässä ensimmäisessä Suomalaisella Klubilla järjestetyssä jäsentilaisuudessa haluttiin olla mukana koko SSL:n johtokunnan voimin. Seuraavaksi oli vuorossa Heljä Salonen, joka esitteli vieraaksemme saapuneen pianisti Jukka Nykäsen. Hän johdatti meidät Tšaikovskin poloneesin kautta Myrskyluodon Maijan maisemiin – ja lopuksi kokoamaansa musikaalien tuttuun maailmaan. Heljä oli antanut vinkiksi tähän ”Jukan varttiin” kolme sanakokonaisuutta: 1. Juhlava, reipas, 2. Sisukkuus, sitkeys ja 3. Viihdytään yhdessä.

Pianisti Jukka Nykänen oli rakentanut oman ohjelmansa ”Jukan vartin” Heljä Saloselta saamistaan sanapareista. Hän kertoi tarkastelleensa niitä tarinoiden kautta.

Ja me viihdyimme. Kiitokseksi juuri häämatkalta palannut tuore aviomies sai kotiin vietäväksi Pertti Nybergiltä, kauniin kukkakimpun ja SSL:n mitalin. Värikkäät kukat – kaikki erilaisia luomuksia – oli taidolla valinnut sihteeri-rahastonhoitaja Silja Latvanen.

Buffet ja vapaata seurustelua

Loppuilta sujui iloisten tapaamisten merkeissä. Koronan pahin aika tuntui olevan takana ja kahden rokotuksen suojassa suunniteltiin jo syksyn kohtaamisia. Puhuttiin uusista kirjoista, joita jäsenet kiitettävästi esittelevät SSL:n kotisivuilla. Ja kuultiin, että pian väittelevä Jyrki Vesikansa on juuri saamassa valmiiksi kansanpainoksensa henkilöhakemiston ja että kirja on lähdössä Yrjö Klipin taittajankäsistä painoon. Onnellinen mies oli myös Eero Sauri, jonka muistelmat ovat jo kansissa – ja jonka teos oli Klubilla saatavilla omistuskirjoitusta arvostaville jäsenille.

Kunniajäsenemme Eero Saurin lapsenlapsi Timi Reinikka tarjosi isoisänsä juuri ilmestyneitä muistelmia ja omistuskirjoituksia. Salissa kiersi myös mikrofoni, joka tavoitti Eeron lisäksi kolme paikalla ollutta ”jäsenkirjailijaa”: kuvassa esiintyvän Matti Laipion, tämän jutun aloituskuvassa keskellä olevan, vaalean Kristiina Kunnaksen sekä keskipöydässä istuvan Raili Koroman. Matin ja Kristiinan kirjoista on esittely SSL:n kotisivuilla – ja tulossa sivuille on tarinaa myös Railin ”ravintolamaailmasta”.
Tilaisuus täytti ”iloisen yhdessä viihtymisen” toiveet. Kuvassa Heljä Salonen ja Nina Stenros ideoivat jo uusia tapaamisia – mietittiin journalismin suuntaa, sananvapauden ajankohtaisuutta, sähköistä ja paperista mediaa. Kaikkea mahdollista, mikä meitä edessä odottaa.

MT

Kuvat: Matti Laitinen, Nina Stenros, Maarit Tyrkkö, Eeva-Liisa Vallin

Video: Heljä Salonen


HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään