Reetta Hänninen kertoo kirjastaan ”Tulisydän” Päivälehden museon auditoriossa. Kiitokseksi hänelle ojennettiin kukat, muut esiintyjät saivat Jyrki Vesikansan väitöskirjan kansanpainoksen ”Satavuotinen lehtisota”. Reetalla kirja jo oli.

4 | 2022

MEDIAPIIRI 5.4.2022 Päivälehden museossa

Kiihkeä Maissi Erkko ja äänikirjat – sekä päätoimittajien työtä sananvapauden arjessa

Huhtikuinen tiistai oli räntäsateen, viimaisen tuulen ja koronaviruksen päivä. Se oli myös iloisen tapaamisen ja kiinnostavan tiedon päivä. Kuulimme, miten voimme hyödyntää Päivälehden arkistoa, jossa on nyt tietoa muun muassa Aamulehdestä.

Heti aluksi pääsimme kurkistamaan FT Reetta Hännisen kertomana Maissi Erkon kiihkeää elämää. Hän oli käynyt läpi valtavan määrän arkistopapereita, kirjoituksia, kirjeitä, valokuvia, artikkeleita… ja koonnut niistä Maissin tarinan kirjaksi nimeltä ”Tulisydän”. Keskustelu oli vilkasta, saimme ostaa kirjan meille sovittuun edullisen hintaan museokaupasta.

Tarkkasilmäinen katsoja voi erottaa Päivälehden museon auditoriossa seuraavia henkilöitä: Reetta Hänninen, Pirjo Nuotio, Marketta Mattila, Kimmo Kallonen, Riitta Korhonen, Tuula Virtanen, Sakke Virtanen, Leena Löyttyniemi, Veikko Löyttyniemi, Eero Sauri, Margit Hara, Eeva-Liisa Vallin, Tapani Ruokanen, Eero Karisto, Kirsti Sintonen, Pertti Nyberg, Nina Stenros, Ilkka Juva, Matti Laitinen, Heikki Saraste, Mauritz Hellström. Edessä, kuvan ulkopuolella, Heljä Salonen ja Jyrki Vesikansa.

Tulisydän on poikkeuksellinen ja traaginen elämäntarina lehtisuvun naisvaikuttajasta.

Tulisydän – Maissi Erkon kuva Päivälehden arkisto, kannen suunnittelu Päivi Puustinen (Otava 2022). Kuva: Otava

Kotietsintöjä, saariston kesäisiä kirsikkatarhoja, pelottavan syvää rakkautta ja katkeraa yksinäisyyttä. Maissi Erkon (1872–1936) elämässä arki ja politiikka kietoutuivat erottamattomasti yhteen. Hän taisteli sydämen pettämiseen saakka laillisuuden ja vapaamielisyyden puolesta sekä vaati myös Helsingin Sanomia johtavaa poikaansa Eljas Erkkoa pitämään kiinni aatteista, joille oli uhrannut koko elämäntyönsä. Laajaan lähdeaineistoon perustuva Tulisydän antaa äänen naiselle, joka eli maanalaisen vastarinnan jännityksen, maanpaon vuodet, sisällissodan ja 1930-luvun sinimustan synkkyyden – aina kokonaisena ja ehdottomana.

Kirjan voi ostaa muun muassa Otavan verkkokirjakaupasta myös äänikirjana! Jos ostat kirjan suoraan kustantajan omasta kirjakaupasta, os. Uudenmaankatu 10, 00120 Helsinki saat SSL:n jäsenkortilla alennuksen kirjasta kuten muistakin Otavan kirjoista. Lue lisää muistakin kirja-alennuksista jäsenten omilta sivuilta. Sivulle pääsee jäsenille jaetulla salasanalla.

Tämän jälkeen sukellus äänikirjamaailmaan Marketta Mattilan johdattamana ja Sari Forsströmin vastatessa kysymyksiin asiantuntijana oli melkoinen loikka Maissi Erkon ajasta tähän päivään.

Marketta Mattila kyseli äänikirjoista BookBeatin Sari Forsströmiltä. BookBeat on e-kirjojen ja äänikirjojen digitaalinen suoratoistopalvelu.

Puheenjohtajana tunsi ylpeyttä, että niin monelle mukana olleelle liiton jäsenelle perusasiat olivat tuttuja. Kaikki oli kuitenkin sen verran uutta, että odotus tulevasta kehityksestä sai ajatukset lentoon.

Lopuksi kuulimme Riitta Korhosen tiiviin esityksen ”Päätoimittaja” kirjasta. Hän on laatinut siitä artikkelin, joka julkaistaan tässä yhteydessä. Mukana on myös ohje, miten kirjaa voi halutessa tilata ”jäsenhintaan”.

Tilaisuuden jälkeen nautimme Päivälehden museon aulassa ”viiniä ja pasteijoita” emäntinä ja isäntinä johtokunnan jäsenet. Kevään Mediapiiri oli lämmin jäsenten kohtaamisen paikka.

Kiitos museonjohtaja Saila Linnahalme ja Päivälehden arkiston tutkija Janne Ridanpää vieraanvaraisuudesta.

Teksti ja kuvat: Maarit Tyrkkö

Lisää aiheesta:

JÄSENTEN JULKAISUJA // Riitta Korhonen: Mitä se toimittajalle kuuluu?

 


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle