Onni V. Tuiskun säätiö

Tuiskun säätiön apurahat ovat haettavissa 1.-31.3.2021

Toimittaja Onni V. Tuiskun säätiö jakaa ensisijaisesti matka- ja virkistyskäyttöön tarkoitettuja apurahoja kaikille toimittajille ja lehtitalojen toimihenkilöille. Hakemus täytetään ja lähetetään säätiön nettisivuilla.

Lisäksi tänä vuonna on haettavissa säätiön 100-vuotisjuhlavuoden erikoisstipendit, kolme tuhannen euron arvoista virkistyslahjakorttia kotimaisiin lomakohteisiin. Erikoisstipendejä haetaan samalla lomakkeella. Stipendiä saa ehdottaa myös kollegalleen.

 Apurahat ovat haettavissa 1.-31.3.2021.

Toimittajien on mainittava hakemuksessa, onko hän Nuorsuomalaisen Sanomalehtimiesyhdistyksen tai Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton jäsen.


Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on 1920-luvun alkupuolelta saakka osallistunut journalistien virkistystoimintaa tukevan Onni V. Tuiskun säätiön hallintoon. Säätiö myöntää virkistystukea myös lehtitalojen toimihenkilöille.

  Säätiö syntyi päätoimittaja Onni V. Tuiskun (1869-1920) testamentilla. Hän aloitti oikolukijana, mutta eteni pilalehti Tuulispään päätoimittajaksi ja omistajaksi. Viikkolehti menestyi 1900-luvun alkupuolen oloissa.

  Testamentissaan perheetön Tuisku määräsi omaisuutensa käytettäväksi pääosin lepokodin perustamiseen toimittajille ja lehtien konttorihenkilöstölle, ”varsinkin vähävaraisille”. Lepokodiksi ostettiin Syvärannan komea huvila Tuusulanjärven rannalta. Säätiön hallintoa hoitamaan määrättiin Nuorsuomalainen Sanomalehtimiesyhdistys ja Suomalainen Sanomalehtimiesliitto.

  Syvärannan lepokoti avattiin 1923. Siitä tuli suosittu – Eino Leino nautti siellä viimeisen illallisensa. 1930-luvun lamassa toiminta kääntyi kuitenkin tappiolliseksi ja Syväranta myytiin 1936 Lotta Svärdille, jolla oli jo ollut kursseja läheisessä Suojeluskuntien Päällystökoulussa. Lottajärjestön lakkauttamisen (1944) jälkeen Syvärannassa toimi lottien perustaman Työmaahuollon (nyk. osa Amicaa) konttori, mutta päärakennus paloi jo 1947. Nykyään paikalla on Lottamuseo, jonka päärakennus muistuttaa palanutta huvilaa ulkomuodoltaan.

  Tuiskun säätiö sijoitti lepokodin kauppasumman ja muitakin tuottojaan arvopapereihin sekä aluksi myös asunto-osakkeisiin. Pääoman tuotosta on myönnetty virkistysapurahoja niin toimittajille kuin lehtitalojen henkilöstölle. Nykyään suuri osa apurahoista on myönnetty alkuperäisen lepokoti-tavoitteen hengessä journalistien kollektiiviseen virkistäytymiseen ylläpitäjäyhdistysten ryhmämatkoilla.

  Vuonna 2018 apurahoja myönnettiin yhteensä 42.500 euroa. Säätiön sijoituksia hoitaa nykyään Svenska Handelsbanken. Salkun markkina-arvo on alkuvuodesta 2019 runsaat miljoona euroa.

  Säätiön puheenjohtajana on nykyään päätoimittaja Antero Mukka (nuorsuomalaiset) ja sihteerinä toimittaja Aino Frilander (nuorsuomalaiset).

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on nimennyt säätiön hallituksen jäseniksi Marketta Mattilan ja Erkki Teikarin.

Uusien sääntöjen mukaan säätiön tilinpäätös esitellään tiedoksi ylläpitäjäyhdistysten vuosikokouksille yhdistysten johtokuntien hyväksyttyä ne.

Lisätietoja: Onni. V. Tuiskun Säätiö

Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään