Tuiskun säätiön apurahat ovat haettavissa 1.-31.3.2024.
Toimittaja Onni V. Tuiskun säätiö jakaa ensisijaisesti matka- ja virkistyskäyttöön tarkoitettuja apurahoja kaikille toimittajille ja lehtitalojen toimihenkilöille. Apurahaa voi hakea omaan kohteeseen tai virkistyslahjakorttia kotimaiseen, kestävän matkailun periaatteita noudattavaan lomakohteeseen. Hakemus täytetään ja lähetetään säätiön verkkosivuilla, jossa on tarkempi kuvaus lomakohteista.
Apurahat ovat haettavissa 1.-31.3.2024.
Toimittajien on mainittava hakemuksessa, onko hän Nuorsuomalaisen Sanomalehtimiesyhdistyksen tai Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton jäsen.
Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on 1920-luvun alkupuolelta saakka osallistunut journalistien virkistystoimintaa tukevan Onni V. Tuiskun säätiön hallintoon. Säätiö myöntää virkistystukea myös lehtitalojen toimihenkilöille.
Säätiö syntyi päätoimittaja Onni V. Tuiskun (1869-1920) testamentilla. Hän aloitti oikolukijana, mutta eteni pilalehti Tuulispään päätoimittajaksi ja omistajaksi. Viikkolehti menestyi 1900-luvun alkupuolen oloissa.
Testamentissaan perheetön Tuisku määräsi omaisuutensa käytettäväksi pääosin lepokodin perustamiseen toimittajille ja lehtien konttorihenkilöstölle, ”varsinkin vähävaraisille”. Lepokodiksi ostettiin Syvärannan komea huvila Tuusulanjärven rannalta. Säätiön hallintoa hoitamaan määrättiin Nuorsuomalainen Sanomalehtimiesyhdistys ja Suomalainen Sanomalehtimiesliitto.
Syvärannan lepokoti avattiin 1923. Siitä tuli suosittu – Eino Leino nautti siellä viimeisen illallisensa. 1930-luvun lamassa toiminta kääntyi kuitenkin tappiolliseksi ja Syväranta myytiin 1936 Lotta Svärdille, jolla oli jo ollut kursseja läheisessä Suojeluskuntien Päällystökoulussa. Lottajärjestön lakkauttamisen (1944) jälkeen Syvärannassa toimi lottien perustaman Työmaahuollon (nyk. osa Amicaa) konttori, mutta päärakennus paloi jo 1947. Nykyään paikalla on Lottamuseo, jonka päärakennus muistuttaa palanutta huvilaa ulkomuodoltaan.
Tuiskun säätiö sijoitti lepokodin kauppasumman ja muitakin tuottojaan arvopapereihin sekä aluksi myös asunto-osakkeisiin. Pääoman tuotosta on myönnetty virkistysapurahoja niin toimittajille kuin lehtitalojen henkilöstölle. Nykyään suuri osa apurahoista on myönnetty alkuperäisen lepokoti-tavoitteen hengessä journalistien kollektiiviseen virkistäytymiseen ylläpitäjäyhdistysten ryhmämatkoilla.
Vuonna 2021 apurahoja myönnettiin yhteensä 33 200 euroa. Onni V. Tuiskun 100-vuotisjuhlavuonna jaettiin myös kymmenen 1000 euron erikoisstipendiä, jonka saivat Timo Myllyniemi, Satu Pajuriutta, Virve Viitanen, Marjaana Karhunkorpi, Sanna Kajander-Ruth, Alma Onali & Sara Vainio, Elisa Johansson, Thea Ekholm, Anna-Stina Nykänen & Päivi Niemi ja Maija Pylväs.
Säätiön sijoituksia hoitaa nykyään Handelsbanken. Salkun markkina-arvo vuoden 2020 tilinpäätöksessä on runsaat miljoona euroa.
Säätiön puheenjohtajana on nykyään päätoimittaja Antero Mukka (nuorsuomalaiset) ja sihteerinä toimittaja Pauliina Siniauer (nuorsuomalaiset).
Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on nimennyt säätiön hallituksen jäseniksi Marketta Mattilan ja Elina Simosen.
Uusien sääntöjen mukaan säätiön tilinpäätös esitellään tiedoksi ylläpitäjäyhdistysten vuosikokouksille yhdistysten johtokuntien hyväksyttyä ne.
Lisätietoja: Onni. V. Tuiskun Säätiö
HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.