Johtokunta pohti Kansallisarkistossa 25.11. voidaanko Suometar-päivä järjestää, miten? Kameran takana Heljä Salonen ja pöydän ympärillä ovat Pirjo Nuotio, Nina Stenros, Pertti Nyberg, Maarit Tyrkkö, Silja Latvanen ja Tapani Ruokanen.

12 | 2020

PUHEENJOHTAJAN PALSTA:

ETÄELÄMÄÄ – Miten käy Suometar-päivän?

Tänään on joulukuun ensimmäinen päivä. Maailma pyörii radallaan. Vaikka kaikki on toisin, entinen jatkuu.

Topeliuksen puistoon eilen satanutta ohutta lumipeitettä ei enää ole, Finlandia-palkinnot on jaettu, itsenäisyyspäivä on tulossa, joulu lähenee vauhdilla. Kuitenkin kaikki on erilaista kuin ennen – kehitellään uusia tapoja toimia. Seuraavat kolme viikkoa on elettävä ETÄELÄMÄÄ.

SSL:n johtokunta kokoontui keskiviikkona 25.11.  Kansallisarkiston kahdeksannen kerroksen neuvotteluhuoneeseen keskustelemaan Suometar-päivän järjestämisestä 14.1.2021. Mutta hyvältä ei näytä, sillä yksi tilaisuuden tärkeimmistä anneista on koota jäsenet yhteen tapaamaan toisiaan uuden vuoden alkaessa. Paneelikeskustelu ajankohtaisesta aiheesta, Suomalaisen Klubin hyvä buffet-pöytä ja noin 140 hengen puheensorina – ne kaikki ovat tänään perinteisesti toteutettuina Korona-Suomessa kiellettyjen listalla. Ja pysynevät siellä pitkään. Johtokunta jatkaa pohdintaa 9.12. – ideoita ja uuden toiminnan malleja on, mutta miten hyviä?

Johtokunta kokoontui aluksi Kansallisarkiston aulaan, missä vahtimestari jakoi Vierailija-kortit.
MTV:n uutispäällikköä, Pertti Nybergiä, kaivattiin heti.

Kokouksen jälkeen saimme tutustua isoon tutkijasaliin, josta Heljä Salonen teki meille kaikille tänne kotisivuille tuliaisiksi pari videoklippiä. Itse jututin Marko Paavilaista tutkijan työstä, arkistoista ja hänen meneillään olevasta hankkeestaan, pankinjohtaja Matti Virkkusen elämäkerrasta.

Näkymä isoon saliin käytössäni olevasta tutkijanhuoneesta.
Seurasin tutkijan huoneestani, kun isossa salissa järjestettiin alkusyksystä Tapio Bergholmin kirjan ”Kiihkeä Koivisto” julkistamistilaisuus. Pääjohtaja Jussi Nuorteva ohjasi rouva Tellervo Koiviston hänelle varatulle paikalle.

Tapio Bergholm poikkesi tutkijan huoneestaan tervehtimään meitä isoon saliin. Kuulimme häneltä kirjan tekemisestä ja ainakin neljä osaa käsittävästä Koivisto-sarjasta. Hänen työnsä arkistossa jatkuu vielä vuosia.

Arkistoluolasta noudetut laatikot.

Pysytään terveinä ja huolehditaan toisistamme etänäkin!

Maarit Tyrkkö


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle