Suomettaren vuoden 1847 sidottu vuosikerta saatiin talteen

Puheenjohtajan palsta

Pentti Avomaa lähetti sähköpostin: ”Hei! Huomasin, että Helanderin huutokaupassa on huomenna myynnissä lehtiharvinaisuus, joka saattaa kiinnostaa liittoa tai joitakin liiton jäseniä.”

Näyttää myös, että se voi mennä aika halvalla. Kyseessähän on kuitenkin lehden ensimmäinen julkaisuvuosi. – – – Tarjouksia huutokauppaan voi jättää etukäteen netin välityksellä. Lähtöhinta on vain 35 euroa, jonka päälle tulee huutomaksuja noin 20%.”

Kysymyksessä oli sanomalehti Suomettaren vuoden 1847 sidottu vuosikerta. Tartuin heti tilaisuuteen ja Pentti lupasi auttaa huutamisessa. Panimme ylärajaksi 100 euroa. Huuto onnistui, Pentti sai vuosikerran – ja lopulliseksi hinnaksi tuli 65 euroa.

Kerroin asiasta innostuneena SSL:n Sijoitusryhmän puheenjohtajalle Eero Saurille ja edeltäjälleni, lehdistöneuvos Jyrki Vesikansalle. Sauri ehdotti heti, että lahjoittaisin omistamani vuosikerran liitolle ja Vesikansa tiesi kertoa taustoista: ” Hei! Kiva tieto! Ilmeisesti Suomettaren satavuotispäivän tienoilla 1947 kerättiin säilyneitä vuosikertoja (sidottuja) ja niitä on Alma Median varastossa kymmenisen kpl. Tietenkin Kansalliskirjastossa on oma sarjansa, ehkä jossakin muuallakin. Kiva, että lisää löytyi. Tilaajia oli 258 eli melko paljon on sentään säilynyt. (Tunnetusti on myös faksimile-teos, hinta tänään verkkokaupassa 6 euroa.) – Ilman muuta pidetään SSL:n hallussa ja puheenjohtajan hoivissa.” Ja Eero Sauri jatkoi: ”Onnistunut ostos, Maarit. Itselläni on vain sata vuotta nuorempi näköispainos (faksimile vuodelta 1947). Voidaan vertailla joskus. Mutta minulla on kyllä vuoden 1868 Helsingfors Dagblad, jonka vielä sidotutin uudelleen Tarkk´ampujankadulla. Onko Sulla?” – – – Kesä koittaa, nouseeko huutokauppakuume?

Joka tapauksessa: Kiitos Pentti Avomaa valppaudesta ja avusta!

Avaa iso kuva

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään