Jukka ja Anna Soisalon-Soinisen kirja on herättänyt runsaasti mielenkiintoa.

Anna ja Jukka Soisalon-Soininen: Mannerheim – Puolan vuodet

”Mannerheim – Puolan vuodet” ilmestyi noin vuosi sitten, keskelle ”koronaa”, parhaillaan työn alla on kirjan puolankielinen versio. ”Tapaamisiin Helsingin kirjamessuilla 2021!” Näin päättyy Jukka ja Anna Soisalon-Soinisen kirje SSL:n jäsenille.

Hyvät SSL:n jäsenet!

Muistellen mielihyvällä yhteisiä Puolan matkojamme, joiden aikana myös Mannerheim ja Puola saattoivat olla keskustelun aiheena. Nyt minulla on ilo kertoa, että suunnitteilla ollut teos on valmistunut ja ilmestynyt sekä otettu hyvin vastaan. Kiitosta ”Mannerheim – Puolan vuodet” on saanut suorastaan ”tyrmäävän runsaasti”. Eräässä palautteessa todetaan: ”Ei ole helppoa kuvata ’monta elämää elänyttä suurta ihmistä’.”

KIRJAN KUVITUSTA // Puolan Legioona äkseeraa paroni Mendtin talon edessä silloisella Pyhän Annan, sittemmin Siikaniemen torilla Wiipurissa. Kuvalähde: Narodowe Archiwum Cyfrowe.

Arvosteluja teoksestamme on julkaistu lähes kymmenessä lehdessä sekä internet-sivustoilla. Koska teoksemme on syntynyt puhtaasti harrastuksesta ja mielenkiinnosta Mannerheimiin ja Puolaan, on akateemisen tahon vastaanotto ja näkemys ilahduttanut meitä erityisesti.

Historiantutkija, professori Martti Häikiö lähetti kiitoskortin: ”Lämpimät kiitokset upeasta teoksestanne ’Mannerheim – Puolan vuodet’. Ja onnittelut todella monipuolisesta, syvällisestä Puolan ja Suomen suhteita kuvaavasta tekstistä. Ainutlaatuinen kuvitus täydentää tekstiä. – – – Teoksenne syventää olennaisesti kuvaa Mannerheimista, Puolasta, Suomesta – ja Venäjästä.”

KIRJAN KUVITUSTA // Kolme akateemista puolalaista, lääkäri, matemaatikko ja luonnontieteilijä sotavankeina Ojajärven asemalla 9.8.1941. Neuvostoarmeijaan pakotettuja puolalaisia sotavankeja oli nelisensataa. Mannerheim ehti huolehtia myös heidän kohtaloistaan. Kuvalähde: SA-kuva

Tällä hetkellä työskentelemme teoksemme puolankielisen version parissa. Toivomme sen valmistuvan Mannerheimin syntymäpäiville 4.6.2022, mutta kuten kustantajamme sanoo: Mannerheimilla ei ole ”parasta ennen” päiväystä.

Toivotamme Annan kanssa kaikille hyvää syksyä! Tapaamisiin tulevilla Kirjamessuilla, joilla oleilemme kustantajamme Readme.fi:n osastolla – ja mikä hauskaa – ainakin osin myös yhdessä Jyrki Vesikansan ja hänen teostensa kanssa.

Jukka ja Anna Soisalon-Soininen

Ps. Koronan kahleista vapautuessamme matkat ”Mannerheimin jalanjäljille Puolaan” ovat jälleen suunnitteilla.

Teos on saatavilla suoraan Jukalta à 30 € + postikulut ynnä toki hyvin varustetuista kirjakaupoista, jukka.soisalonsoininen@gmail.com , gsm 050-501 54 50.

Lue lisää Facebook sivuilta Mannerheim Puolan Vuodet – Polish Years

KIRJAN KUVITUSTA // Venäjän armeijan puolalaiset sotilaat perustivat kesäkuussa 1917 erillisen ”Puolan Legionan Suomessa”. Perustamispaikkakunta oli Wiipuri ja osastoja oli 18 eri paikkakunnalla. Tammikuussa 1918 Wiipurin puolalainen pataljoona avitti Woldemar Hägglundin johtaman talonpoikaispataljoonan vetäytymistä Venäjänsaareen ryhtymällä taisteluun venäläisiä joukkoja vastaan. Legioonan komentajana toimi luutnantti Stanisław Prus-Bogusławski. Hän allekirjoitti hakemuksen urhoollisuusmitalin myöntämisestä Mannerheimin hyvän ystävän, kreivi Adam Zamoyskin puolisolle Maria Zamoyskalle, joka oli ”antaumuksella vastannut velvollisuuksistaan Legioonan palveluksessa”. Kuvassa Stanisław Prus-Bogusławski puolalaistilaisuudessa jossain Viipurissa. Julisteessa ”Atrakcje Polskie” kerrotaan tarjolla olevan Mannerheiminkin tuntemaa bigosia, kaalipataa ynnä munkkeja. Kuvalähde: Archiwum Narodowe Cyfrowe.

HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään