Jyrki Koulumieheltä kaksi kirjaa syysmarkkinoille

Syyskuun alussa ilmestyy teos ”Itärakentajat”, jossa muistellaan Neuvostoliitossa rakentamista. Lokakuussa on vuorossa journalistin muistelmat ”Koulumies riittää”. HUOM! Jyrki Koulumies on Arto Nybergin vieraana Ylellä 20.9.

Syyskuun alussa ilmestyy teos ”Itärakentajat”, jossa muistellaan Neuvostoliitossa rakentamista; Neuvostoliiton ainoat lakot pidettiin Kostamuksessa. 1970- ja 80-luvuilla Neuvostoliiton rakennustyömailla työskenteli tuhansia suomalaisia. Kaupunkeja, tehtaita ja laitoksia rakentaneille suomalaisille rajan takana vietetty aika jätti paljon muistoja. Jyrki Koulumiehen uutuuskirja Itärakentajat päästää ääneen rakentajat urakoiden takana. Kirjan julkaisee SKS.

Teos on jo ilmestynyt ja ”virtuaalijulkkari” pidetään 3.9.2020 presidentti Urho Kekkosen syntymän 120-vuotispäivänä.

”Kekkonen oli idänkaupan innokas aloitteentekijä ja erityisesti Neuvostoliiton suuret rakennusprojektit olivat lähellä hänen sydäntään – ei vähiten sen vuoksi, että ne työllistivät ratkaisevasti suurtyöttömyydestä kärsiviä Itä- ja Pohjois-Suomen alueita, Kekkosen vanhoja vaalipiirejä. Projektien edistyminen oli jatkuvasti eri vaiheissaan uutisissa näyttävästi esillä. Tavallinen kuvitus uutisjutuissa oli Kekkonen ja pääministeri Aleksei Kosygin muuraamassa yhdessä peruskiveä”, Koulumies sanoo kirjan lehdistötiedotteessa.

Teräväkatseisia näkymiä journalismin aitiopaikoilta

Lokakuussa on vuorossa journalistin muistelmat ”Koulumies riittää”, kustantajana Karisto/Otava. Jyrki Koulumies esiintyy Arto Nybergin ohjelmassa 20.9.2020 (katsottavissa myöhemmin Areenassa).

Journalistin muistelmista kerrotaan kirjan esittelyssä näin:

Toimittaja Jyrki Koulumies on tullut vuosikymmenten saatossa tutuksi niin tv-kasvona, radioäänenä kuin kirjoittavana reportterina. Uuden Suomen ulkomaantoimittajana 1960-luvun lopulla Koulumies liikkui politiikan ja talouden kentillä, 1970-luvun alussa työ BBC:llä Lontoossa syvensi näkymiä maailman tapahtumiin ja ETY-kokous vuonna 1975 vei suoraan kansainvälisen politiikan ytimeen.

Koulumies toimi Yle TV1:n Ulkolinjan dokumenttien tekijänä, ajankohtaistoimituksen päällikkönä sekä Ylen talousuutisten sanavalmiina ja värikkäänä toimittajana. Uransa aikana Koulumies kohtasi maailmanpolitiikan voimahahmoja sekä suuren osan Suomen talouselämän johtohenkilöistä. Ulkomaankirjeenvaihtajana hän toimi Moskovassa 1977-80 ja Lontoossa 1991-95.

Muistelmissaan Koulumies kirjoittaa niin yksityisemmästä puolestaan kuin lähihistoriamme polttavista aiheista. Koulumiehellä on tuttuun tapaansa pilke silmäkulmassa, kun hän kertoo anekdootteja valtakunnan vahtipaikoilta. Vaikeitakaan asioita vapaan journalismin nimeen vannova toimittaja ei kirjassaan kaihda.

Eläkevuosinaan Jyrki Koulumies (s. 1943) on kirjoittanut useita tietokirjoja Neuvostoliitosta ja suomalaisesta talouselämästä.”

Kansi Petri Latvala, kannen kuva Mikaela Holmberg, koko 145 x 213 mm, sivuja noin 300.

 

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään