Henry Theel työryhmä oikealta editori Vuokko Hosia, krjoittaja eli laulajan poika Pertti Mustonen, kirjan toimittaja Maarit Tyrkkö ja diskografian tekijä Harri Hirvi. Kuva Heli Bergius, Docendo.

Pertti Mustonen: Köyhä laulaja ja laulajan poika – Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa (toim. Maarit Tyrkkö)

Tapani Ruokanen tenttasi Maarit Tyrkköä kirjan syntyhistoriasta.

Toimitustyö vei mennessään viihteen maailmaan

Miksi ryhdyit Henry Theelin tarinan kertojaksi?

-Vanha ystäväni Pertti ”Pemu” Mustonen ja hänen poikansa Pekka ottivat minuun yhteyttä kesällä 2017. Olin tutustunut Pemuun jo 1970-luvun alussa työskennellessäni Wihuri-Yhtymän Palvelupisteessä. Kirjoitin hänelle Wihurin uutisiin ensimmäisiä sanomalehtijuttujani. Myöhemmin olimme tekemisissä Pemun siirryttyä Helsingin kaupungin tiedotuspäälliköksi. Kun olin 1980-luvun alussa Weilin + Göösin kirjallisen osaston päällikkönä, Pemu kirjoitti kaupunginjohtaja Teuvo Auran muistelmat. Pekka Mustosen tunnen taas Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtajana, olen tehnyt heille lääketieteeseen liittyviä kirjoja.

Ja sama lyhyesti: tiesin Pemun salaisuuden. Nyt hän oli kirjoittanut siitä ja elämästään. Käsikirjoituksen työnimenä oli Laulajan poika. Pemu ja Pekka pyysivät, että katsoisin käsikirjoitusta. Luin sen ja jäin kiinni Pemun tekstiin. Kun ajattelin pojan salaisuutta, ehdotin, että lukijoiden kannalta olisi hyvä nostaa Henry Theel paremmin näkyviin ja tein ehdotukseni kirjan rakenteesta. Näin nimeksi vahvistui Laulaja ja laulajan poika – Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa.

Tunsitko jotenkin erityisesti Theelin musiikkia tai hänen läheisiään?

-Olen klassisen musiikin ystävä, mutta kaipaan aina välillä viihdemusiikin sanojen syviä tunteita. Ne tuovat mieleeni lapsuuteni ja nuoruuteni Kangasalla, Kirkkoharjun tanssilavan ja Kisarannan juhannukset. Suurin ongelmani käsikirjoitusta arvioidessani oli juuri tuo tietämättömyyteni. Asia ratkesi yllättävällä tavalla: Jyväskylän yliopiston kirjastossa työskentelevä Harri Hirvi astui apuun. Hän oli tehnyt Henry Theelin levytyksistä diskografian Kulttuurirahaston tukemana (516 levytystä) ja tunsi taiteilijan elämänvaiheet. Harri teki minulle nuotit Henryn elämästä.

Innostuin tekstissä pojan kerronnasta ja rehellisestä kuvauksesta. Stadinkundeista. Poika oli aivan Henryn iholla. Kukaan historioitsija ei olisi voinut kirjoittaa näin, olla kiinni taiteilijassa.

Miksi meidän kannattaa vielä tänäänkin tutustua tähän samettiääneen?

Elämä on ihmeellistä. Siinä on lomittain suurta iloa ja surua, onnea ja kaipuuta, odotusta ja täyttymystä. Henry Theel oli aikansa suuri tähti. Hän auttoi ihmisiä sodan jälkeen toisenlaisiin maailmoihin, toi hetken helpotusta arkeen – avasi ovia italiaistyyppisillä lauluillaan. Hän oli Suomen Tino Rossi.

YouTubessa voi kuunnella Henryä, mutta kirjassa on hänen tarinansa. Pertti Mustosen äiti Svea meni naimisiin Henry Theelin kanssa vuonna 1942 pojan ollessa 4-vuotias.

Kenelle kirja on lähinnä tarkoitettu?

Kirja, joka siis on Pertti Mustosen teos – ja vain minun toimittamani, käsikirjoituksesta kirjaksi tekemäni – kiinnostaa elämäkertojen lukijoita, viihdemaailmasta kiinnostuneita ja heitä, jotka muistavat Henry Theelin lauluista Syyspihlajan alla, Muistoja Sorrentosta, Köyhä laulaja, Tiritomba, Vanha Rakkaus ei ruostu. Kirja on tarkoitettu heille.

Kirjan toimitustyöhön liittyen haluan vielä kertoa, että tehtävän vastaanottamiseen vaikutti myös Kekkos-kirjojeni editorin Vuokko Hosian lupaus tulla mukaan työryhmään. Se vei paineita tarkistaa yhä uudelleen nimiä ja asioita sekä hioa tekstiä ja antoi aikaa niihin töihin, jotka SSL:n puheenjohtajuus vaati.

Mikä on seuraava projektisi?

Hyvä kysymys. Olen luovuttamassa arkistoani enkä ole varma pääsenkö vielä eroon Kekkosesta. Toisaalta Aamulehden kirjeenvaihtajana SS-miehenä Saksassa olevan isäni Jukka Tyrkön tarina puhuttaa, samoin toimittaja-äitini lukuisat päiväkirjat ja kirjeet. Myös itse olen säilyttäjä. Pitää katsoa rauhallisesti, mitä arkistoni, aivot ja elämä tuovat eteen.

Kirjan voi tilata Docendon verkkokaupasta.

Kirjan syntyhistoriasta Maarit Tyrkköä tenttasi Tapani Ruokanen.

 


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle