Brittiläinen The Guardian-sanomalehti teki marraskuussa jutun, jossa kerrottiin suomalaisista naisista harjoittelemassa sotataitoja Venäjää vastaan.
Huolestuneet suomalaiset valmistautuivat jutun mukaan pärjäämään luonnossa odotellessaan vihamielisen naapurin hyökkäystä.
Jutussa mainittiin sitten kaikki viime aikoina suomalaisia huolestuttaneet Venäjään liitetyt asiat, kuten kaapelirikot, hybridioperaatiot ja disinformaatiohankkeet. Suomi on kuitenkin varautunut kaikkeen, oli jutun sanoma.
Facebook-ystäväni postasi Guardianin jutun omille sivuilleen ja pohdiskeli, että saavatkohan britit ja muut lehden lukijat nyt aivan väärän kuvan suomalaisista, ikään kuin olisimme jotain sotaintoilijoita.
Minusta he saavat täysin oikean kuvan, sillä sotapuhe on levinnyt kaikkialle Suomessa.
Jopa eläketilaisuudessa puhutaan sodan uhasta
Toki uutiset on kerrottava: kaapeleiden katkaisut, mahdolliset hybridioperaatiot, Nato-harjoitukset ja Venäjän kommentit.
Sotapuhe on kuitenkin alkanut levitä laajemmalle.
Olin marraskuun loppupuolella Eläketurvakeskuksen työeläkepäivillä, jossa käsiteltiin työeläkkeiden tulevaisuutta ja vertailtiin suomalaista työeläkejärjestelmää muiden Pohjoismaiden järjestelmiin.
Aika kaukana oltiin siis sodasta ja sen vaikutuksista.
Kun työeläkeasiantuntija päätti esitystään, hän sanoi, että kannattaa muiden Pohjoismaiden ohella muistaa se yksi toinen naapurimaa, jonka aikeista emme vielä tiedä. Mahdollinen sota nimittäin muuttaisi työeläkejärjestelmäämme varsin merkittävästi.
Ehkä professorin kommentti oli vain eräänlainen mustan huumorin tyylinen loppukevennys mutta tunnin kuluttua sotaan palattiin vielä uudelleen.
Nyt Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sanoi, että sodan sattuessa keksitään kyllä keinot, jolla valtio pääsee käsiksi eläkerahoihin. Paneelista vielä säestettiin, että valmiuslaista löytyy tarvittavat pykälät eläkerahojen käyttämiseen.
Venäjä on kaiken takana, ehkä
Venäjän hyökkäyssota näyttää täyttävän monen mielen vähän liiankin hyvin. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokangas epäili, että lehdistön käyttämä termi “käännytyslaki” on Venäjän informaatio-operaation tulosta.
Helsingin Sanomat kuitenkin kertoi, että ainakaan tällä kertaa Venäjällä ei ollut syyllinen. Lehden toimittaja Teemu Luukka oli keksinyt termin ihan itse, kun epämääräiselle rajaturvallisuuslaille oli keksittävä iskevämpi nimi. Muut mediat ottivat sitten käännytyslaki-termin käyttöönsä.
Kun nykyisin Suomessa tapahtuu jotain ikävää, ihmisille nousee selkäytimestä kysymys, onko tämä Venäjän ilkeilyä. Voi olla tai voi olla olematta mutta se, että pelkkä kysymys on jo esitetty, kertoo ihmisten olevan herkkiä aiheelle.
Väestönsuojaan ei saa ottaa alkoholia
Jos ei ihan sotapuhetta, niin valmiuspuhetta on myös paljon. Kansalaisia opastetaan nostamaan pieni käteisvara automaateista ihan vain varmuuden vuoksi.
Samoin opastetaan selvittämään, missä on lähin väestönsuoja ja hankkimaan varmuuden vuoksi kotivara eli ruokaa ja muita arkipäivässä tarvittavia tavaroita ainakin muutamaksi päiväksi.
Sisäministeriön tuoreessa oppaassa on menty jo niin pitkälle, että kansalaisia opastetaan olemaan ottamatta väestönsuojaan alkoholia. Myöskään voimakkaita hajusteita ei saa käyttää.
Miinat pelastavat meidät
Puolustusvoimain komentajan Janne Jaakkolan kommentti MTV Uutisille jalkaväkimiinoista räjäytti median täysin.
Mediassa puhuttiin monta päivää jalkaväkimiinoista ikään kuin ne olisivat se viimeinen turva, jolla pelastamme Suomen Venäjän hyökkäykseltä.
Sotapuheen kruunaa arvostettu ex-diplomaatti Mikko Hautala, joka tuoreessa kirjassaan kiirehtii itärajan miinoittamista ja linnoittamista.
Pertti Nyberg
KUKA?
Kirjoittaja toimii MTV:n Seitsemän ja Kymmenen Uutisten uutispäällikkönä. Aiemmin Nyberg on ollut tuottajana mm. Mediauutisissa ja 45min-ohjelmassa. Hän on ollut Kauppalehden toimittajana Yhdysvalloissa ja MTV:n kirjeenvaihtajana Baltian maissa.
Nyberg toimii Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton varapuheenjohtajana.
BLOGI
Ajatuksia journalismista ja sen vierestä.
BLOGI-palsta on jäsenille tarkoitettu foorumi, jossa julkaistaan liiton jäsenten kirjoituksia. Jokainen kirjoittaja vastaa omasta tekstistään. Kirjoitukset eivät ole SSL:n kannanottoja. Blogeja julkaistaan noin kerran kuukaudessa.