Noin 30 journalistia nautti toukokuun puolivälissä viileän viiman vauhdittamana aurinkoisesta Kotkasta.

5 | 2019

SSL teki kevätretken Kotkaan 14.5.2019

Ohjelma oli runsas ja laadukas: kakkuja, merta, laivoja, lasia, SANOMALEHTIÄ, Vaustin herkkuja ja kevääseen herääviä uskomattoman kauniita ja loistavasti rakennettuja (lue mitä monipuolisemmin istutettuja) puistoja. SSL:n vieraina kotkalaistoimittaja Antero Kekkonen ja puutarhaguru Heikki Laaksonen.

Sanomalehtimiesliiton kevätretki tiistaina 14.5.2019 alkoi kakkukahvilla Porvoossa

Heti matkan aluksi poikkesimme Irmeli Veittikosken Cafe Cabriole –kakkukahvilaan torin laidalle, Piispankatu 30:een. Jo sisään astuessa tunnelma oli makea. Lasisen tiskin takana oli kymmenittäin erilaisia kakkuja. Olimme tilanneet Prinsessakakun ja Juustokakun palasen kahvin/ teen kanssa.

Kahvi oli väkevää ja kuumaa, tee haudutettua ja juuri sopivaa.

Timo Martikainen ja Heikki Saraste ilahtuivat tarjoilijan tullessa (vas.) ja vastapäätä istuneet Martti Häikiö ja Matti ”Eno” Paavonsalo ojensivat hekin kuppinsa.

Prinsessakakku-pöytään istuivat myös Veikko ja Leena Löyttyniemi (vas.) sekä Jyrki Haikonen .  Toisessa pöydässä makeasta nauttivat vasemmalta Juha ja Taina Partanen, Ritva Räisänen, pöydän päässä Mauritz Hellström, Paula Javanainen, Merja Peltonen ja Matti Laitinen.

Matka jatkui Porvoosta Busmo Oy:n hopeisella bussilla Kimmo-kuskin turvallisessa ohjauksessa. Paula Javanainen kiirehtii matkaan.

Pysäkillä jaloittelemassa Marketta Mattila ja Eero Karisto, heidän takanaan Jyrki Haikonen, Tuula Virtanen ja Jouko Kurppa.

 

Suuntana Merikeskus Vellamo ja Kotka

Matkan aikana Matti Laitinen kertoi ajastaan päätoimittajana Kotkassa. Mediatie ei Matin aikana ollut aina suora. Matin esitys lehtimaailman ihmeellisyyksistä, vallasta ja taistelusta on luettavissa täällä. Linkki löytyy myös kuvakertomuksen lopusta.  

Päivi Seppä-Lassila on rutinoitunut matkailija ja matkakertomusten kirjoittaja – taustamateriaalia kertyy koko ajan.

 

Saavuttuamme Merikeskukseen aloitimme kierroksen auditoriosta, missä näimme P.E. Svinhufvudin Muistosäätiön jäsenten yhteistyössä opiskelijoiden kanssa tekemän 12 minuuttia kestävän dokumenttifilmin aiheena Svinhufvudin pako jäänmurtaja Tarmolla 1918. Katso video alla.

Jäsenemme ja PES Muistosäätiön puheenjohtaja Martti Häikiö kertoi tapahtumista ja dokumentin tekovaiheista.

 

 

 

Retkeläiset kuuntelivat, eturivissä Sakari Virtanen

 

 

Merikeskus Vellamon johtaja on Tiina Mertanen ja hänen Enonsa on Matti Paavonsalo (vas.). Niinpä Eno oli saanut tehtäväkseen toivottaa meidät Tiinan puolesta tervetulleeksi, kun johtaja itse oli Kansallismuseon palaverissa Helsingissä. SSL lahjoitti puolestaan Tiinalle Pertti Mustosen kirjoittaman muistelmakirjan ”Laulaja ja laulajan poika, Henry Theelin elämää duurissa ja mollissa”, jonka on toimittanut Maarit Tyrkkö. Henry Theelin tiedetään esiintyneen aikoinaan ravintola Kairossa.

Merimuseossa meillä oli kaksi opasta – ja paljon katsottavaa. Pysähdyimme kuuntelemaan tarinoita purjelaivoista ja jäänmurtajista, ajasta, jolloin laivat olivat puuta ja miehet rautaa. Kävimme myös Merikeskuksessa sijaitsevassa lasimuseossa, jossa oli esillä Karhulan lasia, opimme hiotun kristallin ja prässätyn lasin eron.

Ennen matkan jatkamista oli mukava poiketa korkeatasoisessa museokaupassa. Meriaiheisten esineiden lisäksi tarjolla oli rannerenkaiden väri-iloa.

Ulkona meitä odotti laiturissa jäänmurtaja Tarmo, myös kuljettajamme Kimmo poikkesi laivassa.

Vielä yksi kuva rakennuksen edessä – Maija-Leena Laitinen, Maarit Tyrkkö ja Ritva Räisänen – ja matka jatkui….

 

Ravintola Vaustissa meitä jo odotettiin

Vausti tarkoittaa Kotkassa lippalakkia.  Emäntä toivotti meidät tervetulleiksi ja aluksi Antero Kekkonen kertoi meille talon historiasta.

Pöydät täyttyivät, kuvassa oikealta Martti Häikiö, Jyrki Haikonen, Mauritz Herllström. Alla Heikki Saraste ja Paula Javanainen.

Ennen bussiin siirtymistä kuvattiin talon seinässä oleva laatta.

Siinä ovat muun muassa nimet Lenin ja Eliel Saarinen. 

Hienolla kaupunkikierroksella meitä opasti puutarhaneuvos Heikki Laaksonen – todella maineikas ja etevä mies! Ehdottomasti Kotkan Kingi! Aivan aluksi näimme veistoksia, muun muassa Kimmo Kaivannon kadulle unohtuneet matkatavarat. Etupenkillä Heikki Laaksosen vieressä hänet ohjelmaamme ”keksinyt ja kaapannut” Nina Stenros.

Karttakuva Kotkan veistospromenadista.

Teimme kiertoretken aikana kaksi kävelykierrosta – aloitimme Sapokan vesipuistosta. Heikki Laaksonen avasi monia asioita sekä kertoi Kotkan kaupungin saavutuksista, esimerkiksi Kansallisesta Kaupunkipuisto -ideasta ja puistoissa olevista veistoksista.

Puistoissa sekä kasvit että veistokset on esitelty hyvin: kannattaa käydä katsomassa kenen työ kettu tai veistos ihmishahmoista on.

Seuraavaksi pysähdyimme Katariinan meripuistossa. Mieleen jäivät erityisesti pienoismajakat ja iso, iso kivipöytä, joka oli koottu eri kivilajeista. Pöydän päässä Nina Stenros, Riitta Thors ja Päivi Seppä-Lassila suunnittelevat varmaankin kesäjuhlaa – puisto on kaikkien käytettävissä, ensimmäinen paikalle ehtinyt voi varata tilaa itselleen. Pöydän ympärille mahtuu istumaa bussilastillinen matkustajia.

Loppupäätelmä oli: tänne on tultava uudelleen. Ja silloin kaikki vuodenajat ovat sopivia. Kotkalaiset ehdottavat, että tuolloin kannattaisi yöpyä kaupungissa, sillä nähtävää ja ihmeteltävää Kotkassa on kaikenikäisille. Olimme samaa mieltä! – HYVÄ KOTKA! – KIITOS KOTKA ja kotkalaiset oppaamme!

teksti ja kuvat: Maarti Tyrkkö

Lue, mitä Matti Laitinen kertoi ajastaan päätoimittajana Kotkassa.


HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään