SANOMALEHTIMIESLIITTO LASKEUTUI RADIOMAAILMAAN
”Mikä egon ilotulitus ilman sanoman sanomaakaan saatiin nähdä Esitystalous 3 -näytelmän toimittaja Karoliinan (Ria Kataja) suusta kuvitteellisessa suorassa radiolähetyksessä. Espoon kaupunginteatterin Revontulihalliin – mikä meille oli oiva sattuma: entiseen painohalliin – oli rakennettu espoolainen lähiradio, Radio Stage. Juha Jokelan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoi radiokanavien muutoksesta talouspaineissa. Vanhat, ikuisen ajankin arvot olivat uhan alla, mihin kelloratastematiikkakin viittasi. Näitä arvoja edusti humaani toimittaja Jami, jonka vaatteisiin Martti Suosalo upeasti kääriytyi. Näimme täydellisen osuman siitä, miten kaupalliset kanavat yhdentyvät soittolistoineen ja tyhjänpäiväisine egospiikkeineen. Ja nauraakin sai keskellä viikkoa. Kiitos taas SSL hyvin valitusta teatterikappaleesta.”
Sari Heino-Holopainen
Timo Hakkarainen: ”Esityspäivän aamuna Hesari julkaisi teemaan liittyen Heikki Hellmanin Vieraskynä-kirjoituksen, jossa kerrottiin Liikenne- ja viestintäministeriön riisuneen kaupallisilta radioasemilta loputkin ohjelmasisältöä koskevat vähät vaatimukset. Kauas on ajauduttu kolmen vuosikymmenen takaisesta paikallisradiohypestä. Yleläisen puolisona on tullut läheltä seurattua radion muutosta, joten teeman käsittely Esitystalous 3:ssa kylmäsi. Onneksi esitys sisälsi huumoria. Liikaa mustavalkoisuutta vältettiin, ja näytelmän loppu jäi ilmaan. Onko radiolla vielä toivoa? ”
Pirkko Paaermaa: Niin sanotun vanhanajan journalismin kuolema tuntui näytelmässä aika surulliselta seurata ja valitettavasti se ainakin kaupallisilla kanavilla on totta. Lyhyttä silppua, lehtien lukemista musan välissä ja minä-keskeistä hölätystä. Onneksi on vielä Yle. Toinen kiinnostava asia, minkä esitys toi loistavasti esiin, olivat nuo tarinat, jotka todella ovat vallanneet niin journalismin, yritysmaailman kuin ”itsensä brändäyksen”. Tulee kyllä mieleen, että ovatko kaikki tarinat aina tosia vai markkinahemmojen vääntämiä.
Pentti Yli-Karjanmaa:Joo, olipa tuttua. Muutama vuosi töissä kaupallisessa radiossa on koettu. ”Kehityspalaveri” viinan kanssa mielenkiintoinen kokemus. – ”Olenko vielä töissä..”
Helena Raunio: Esitystalous palautti mieleeni omaan työuraan mahtuneet yt- tai lomautuskierrokset. Niitä ehti täysien työvuosieni aikana olla kaikkiaan kymmenen. Jokainen kierros sisälsi vaatimuksen tehostamisesta, säästöistä ja muutoksesta kuten myös Esitystalous 3 toi esille. Niin näytelmässä kuin myös elävissä tilanteissa oli mukava muutosvastarintaa ja pelkoa tulevasta, mikä kalvaa henkisiä voimavaroja kaikilta. Niissä on häviäjiä ja voittajia, ja jäljelle jäävät kokevat syyllisyyttä siitä, että pelastuivat. Eikä tilanteista puutu surkuhupaisiakaan piirteitä, kuten illan näytelmästäkin ilmeni. Tuloksenteon tarve, ja siitä seuraava uudistaminen on lähes epätoivoista vääntämistä, jopa itsetarkoitus. Itse pääsin siihen onnelliseen asemaan, että sain jättää vakituisen työn Alma Talentissa täysin palvelleena, mikä tuntuu nykymaailmassa lähes ihmeeltä.
Teksti: kommentoijat sähköpostitse
Kuvat ja video: Maarit Tyrkkö
Lue lisää esityksestä Espoon Kaupunginteatterin sivuilta