Kyösti Kakkosen kokoelmaa esitteli meille Emman opas Sanna Rintalaulaja. Kuvassa Oiva Toikan teos Lasimetsä.

12 | 2023

Kulttuuriretki Emmaan toi valoa marraskuuhun

SSL:n tämän vuoden jäsentapahtumat päättyivät antoisaa kulttuuriretkeen Emmaan – Espoon modernin taiteen museoon.

Kulttuuriretkellä 15. marraskuuta tutustuttiin Emman kahteen keskeiseen kokoelmaan: Collection Kakkoseen sekä Yrjö Kukkapuron Taikahuoneeseen. Liikemies Kyösti Kakkosen laajaa, etupäässä lasi- ja keramiikkaesineisiin painottuvaa kokoelmaa esitteli opas Sanna Rintalaulaja.

Osa ryhmästämme ja suomalaisen keramiikan aarteita. Kuva: Matti Laitinen

Kauppaneuvos Kakkonen on kerännyt vuosikymmenten aikana yli 10 000 muotoilu- ja taide-esineen kokoelman. Vuonna 2020 Kakkonen, Emma – Espoon modernin taiteen museo ja Espoon kaupunki solmivat yhteistyösopimuksen, jonka ansiosta Collection Kakkonen avautui Emman alakerran näyttelytilaan vuonna 2022. Emmaan talletetut noin 1300 teosta keskittyvät suomalaiseen keramiikkaan ja lasiin.

Kukkapuron tuotantoon tutustuimme hänen tyttärensä Isa Kukkapuro-Enbomin johdolla.

Kakkoskerroksessa sijaitseva Emman vuoden 2023 päänäyttely esittelee muotoilija Yrjö Kukkapuron pitkää ja monipuolista tuotantoa. Näyttely on esillä 28.1.2024 saakka.

Saimme hienon tilaisuuden tutustua Taikahuone-näyttelyyn Isa Kukkapuro-Enbomin johdolla. Aluksi näimme videohaastattelun keväällä 90 vuotta täyttäneestä Yrjö Kukkapurosta. Huonekalujen lisäksi näyttelyssä oli taidetta Kukkapuron aikalaisilta ja nykytaitelijoilta. Yksi huone oli omistettu puolison, taidegraafikko Irmeli Kukkapuron töille. Näyttelyn kiertämisen lopuksi Isa Kukkapuro-Enbom otti puhelun isälleen. Välitimme kaiuttimen kautta lämpimät terveiset.

Lopussa jäi hieman aikaa kiertää Katarina Reuterin taidenäyttely Black Crow Blues. Luonnontieteistä kiinnostuneen taitelijan mielikuvitukselliset työt tuovat esille luonnon monimuotoisuutta. Näyttely on osa taiteilijalle vuonna 2022 myönnettyä Suomen taideakatemian palkintoa. Reuterin töihin voi tutustua 28.1.2024 saakka.

Taide-elämysten jälkeen kahvilassa oli puolisen tuntia aikaa sulatella näkemää ja kokemaa kahvin, teen ja pienen suolaisen kera. Osa ehti tehdä pieniä ostoksia museokaupasta.

Kulttuuriretkelle oli ilmoittautunut 26 jäsentä. Sairastumisten ja muiden esteiden vuoksi paikalle pääsi 20 osallistujaa. Yhteisesti todettiin, että taide-elämykset tuovat kaivattua valoa ja piristystä marraskuun harmauteen. Loppusyksyisten kulttuuriretkien perinnettä kannattaa jatkaa.

Kirsti Sintonen

Video: Iso sydämen asia – Collection Kakkosen tie EMMAan  2022, dokumenttielokuva, 26 min

Ohjaus ja käsikirjoitus: Laura Eweis ja Yehia Eweis


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään