Kuulimme myös professori Timo Strandbergin omista tutkimuksista ja monista kansainvälisistä tiimitöistä.

11 | 2021

SSL:n marraskuun Mediapiiri – alkoi dramaattisesti, jatkui jännittävästi, loppui onnelliseen vanhuuteen

Professori Timo Strandberg oli muokannut jäähyväisluentoaan ”Lääketiede TIME-linssien läpi 92 vuoden perspektiivissä” meille sopivaksi. Hän painotti esityksessään journalismia ja tarkasteli lääketiedettä ja sen ilmiöitä, jotka olivat ylittäneet julkaisukynnyksen päästäkseen TIME:n kanteen.

Mediapiiri kokoonmtui tiistaina 23.11.2021 Bioomedicumin seminaarihuoneessa. Professori Timo Strandberg (oik.) piti meille hiotun jäähyväisluentonsa, valmiina kuuntelemaan esitystä Kimmo Kallonen (vas.), Kari Mänty, Tuula ja Sakke Virtanen, Jyrki Vesikansa, Silja Latvanen ja Pirjo Nuotio.

Tilaisuuden aluksi paikalla ollut 25 hengen joukko sai seurata, miten viritimme SSL:n Roll-up telinettä. Apuun tuli monta ”kokkia” ja lopputulos oli sananlaskun mukainen: viritelmä petti. Roll-up päätti kiertyä takaisin metalliseen koteloonsa.

Vielä pohditaan, miten Rollo-up saataisiin viritettyä koko komeuteensa – odotetaan, että Silja saapuisi… yritys kuitenkin laukeaa sitä ennen ja Roll-up vetäytyy yllättäen takaisin metallikoteloon. Onnettomina Pirjo (vas.), Heljä ja Maarit.

Kun professori Timo Strandberg asteli estradille, salin tekniikka toimi moitteettomasti. Saimme seurata hänen kokoamaansa kuvakavalkadia kahdelta isolta näyttötaululta.

TIME-lehden kansien marssi oli vaikuttava. Niissä käsiteltiin geenejä, aivoja, Alzheimerin tautia, ehkäisypillereitä, seksiä, Viagraa, laihduttamista, raskautta, Okinavan ruokavaliota, Ancel Keysiä ja Välimeren ruokaa, Aidsia, muitakin viruksia, poliota, hullun lehmän tautia, ebolaa, malariaa, lasten ripulia, koronaa, kipuja, päänsärkyä, migreeniä, masennusta, ahdistusta, syöpää, verenpainetautia, sydänsairauksia. Kaikkea tätä Strandberg heijasti siihen, mitä hän pitää lääkärinä tärkeänä. Kuulimme myös professorin omista tutkimuksista ja monista kansainvälisistä tiimitöistä.

Lopuksi näyttötauluille ilmestyi kolme kuvaa, jolloin koko seminaarihuoneellinen journalisteja pomppasi ylös puhelinkamera kädessä. Vuorossa oli meille luvattu resepti ”vanhuuden varalle”.

Kuinka hidastaa (biologista) vanhenemista elintavoilla. Maarit ja Elina Grundström valmiina kuvaamaan. Mutta kuka kuulijoista huudahti iloisesti: ”Seksiä vähintään kerran päivässä!”?

 

12 tapaa varmistaa hyvä vanheneminen ja pitkä ikä.

Mediapiirissä nousi paljon kiinnostavaa esille. Keskustelua ryhtyivät vetämään Heljä Salonen ja Kimmo Kallonen.

Kuten paremmissa tilaisuuksissa, myös SSL:n vuoden viimeisessä Mediapiirissä, järjestettiin lopuksi arpajaiset. Ensimmäisenä voittona Nina Stenros sai Timo Strandbergin ja Eino Heikkisen toimittaman uutuuskirjan ”Suomiko onnellisen vanhuuden maa?”.

Keskustelu ja yhdessäolo jatkuivat vielä Biomedicumin aulassa kahvikupin/ teen äärellä.

Kiitos kaikille vuoden 2021 Mediapiireihin osallistuneille… jatketaan ensi vuonna media-aiheista keskustelua!

Teksti: Maarit Tyrkkö

Kuvat: Matti Laitinen, Eeva-Liisa Vallin, Maarit Tyrkkö


HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään