SSL:n varapuheenjohtaja ja MTV Uutisten uutispäällikkö Pertti Nyberg (vas.) ja MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen kertoivat uutistoiminnasta. Kuva: Heljä Salonen

3 | 2024

MEDIAPIIRI 14.3.2024

Vierailu uuteen Pöllölaaksoon

Kevään Mediapiiri toteutettiin vierailuna uuteen Pöllölaaksoon. Reilu 30 jäsentä sai tutustua MTV uutisiin ja MTV:n uuteen toimitaloon Helsingin Vallilassa.

Pyrkimyksemme olla Mediapiirien aiheissa mahdollisimman ajan hermolla onnistui jälleen aika nappiin. MTV:n studiouudistus ja uusi visuaalinen ilme saivat Vuoden uudistaja -palkinnon Suuri Journalistipalkinto -gaalassa 6. maaliskuuta eli viikkoa ennen vierailuamme.

Aloitimme studiosta, joka on pääasiassa urheilulähetysten käytössä, mutta jossa tehtiin myös presidentinvaaliohjelmat. Lisäksi tästä studiosta tehdään pienimuotoisia viihdeohjelmia kuten Levyraati. Osallistujat istuivat auditorionmallisessa katsomossa.

SSL:n varapuheenjohtaja ja MTV Uutisten uutispäällikkö Pertti Nyberg toivotti jäsenet tervetulleeksi MTV Uutisiin ja kertoi uusista tiloista, jotka ovat tv-tekniikaltaan ultramoderneja.

Tässä studiossa toteutettiin presidentinvaaliohjelmat. Äänessä MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen. Kuva: Pertti Nyberg

MTV:n uutisohjelmien käytössä on kolme studiota, joissa voidaan hyödyntää monenlaista videografiikkaa ja AR-toteutuksia (ns. lisättyä todellisuutta).

Nybergin jälkeen estradille saapui MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen. Hän piti kiinnostavan ja avoimen katsauksen Suomen johtavan kaupallisen tv-yhtiön ja etenkin sen uutistoiminnan tilanteesta. Ahtiainen on ollut töissä MTV Uutisissa 12 vuotta, joista neljä päätoimittajana.

Vaikka perinteisen tv:n katselu vähitellen laskee, illan uutislähetyksillä on edelleen keskimäärin yli puoli miljoonaa katsojaa. Erilaisten kriisien yhteydessä katsojaluvut pomppaavat tästä selvästi korkeammalle. Esimerkiksi Aleksei Navalnyin kuolinpäivän Kymmenen uutisia seurasi 615 000 katsojaa.

MTV Uutiset tuottaa joka arkipäivä noin kuusi tuntia uutis- ja ajankohtaisohjelmaa, viikonvaihteessa pari tuntia vähemmän. Lisäksi toimitus tuottaa viikoittaisia ohjelmia, kuten Asian ytimessä ja Rikospaikka sekä pisteohjelmia ja -sarjoja kuten Vaaleihin Tommolan kanssa. MTV:llä on myös laaja uutispalvelu netissä laajalla videotarjonnalla.

Päivittäisiä ohjelmia ovat Seitsemän ja Kymmenen uutiset sekä Huomenta Suomi, arkipäivisin näytetään lisäksi puolentoista tunnin makasiiniohjelmaa Viiden jälkeen, jonka sisällä on kolme uutislähetystä.

Ahtiaisen mukaan tämä uusi makasiiniohjelma on ollut alkukankeuden jälkeen yllättävän suosittu. Myös runsas vuosi sitten aloitetut Huomenta Suomen viikonloppulähetykset ovat olleet yllättävän suosittuja.

MTV:n kanavat ja palvelut tavoittavat 2,6 miljoonaa suomalaista päivittäin ja neljä miljoonaa suomalaista viikossa.

Presidentinvaaleihin liittyvät ohjelmat keräsivät hyvin katsojia – Ilkka Ahtiaisen mukaan jopa yli odotusten. Vaaliohjelmia tehtiin kaikkiaan yli 24 tuntia.

Ilkka Ahtiainen oli tyytyväinen vaaliohjelmien katsojalukuihin. Kuva: Kirsti Sintonen

Ahtiaisen puheenvuoro herätti paljon kysymyksiä ja kommentteja – onhan SSL:n aktiivisissa jäsenissä myös monia entisiä ja nykyisiä maikkarilaisia.

Keskustelu päätettiin sopivasti, että ehdimme uutisstudion yläpuolella sijaitsevaan tilaan seuraamaan Seitsemän uutiset. Ankkurivuorossa olivat Olli-palkittu SSL:n jäsen Keijo Leppänen sekä Kirsi Alm-Siira. Kurkimme ”parvelta” alas studioon, jossa ankkurit tekivät työtään. Uutisten sisällön kuulimme tilassa olevan screenin kautta. Aiheissa oli juttuja muun muassa poliittisten lakkojen tilanteesta sekä eduskunnan kyselytunnin kiivaasta väittelystä hallituksen ja opposition välillä.

Sään ja tulosruudun jälkeen porukka jaettiin kahteen ryhmään. Osa siirtyi takaisin alakertaan iltapalalle ja osa pääsi tutustumaan uutisstudioon Keijo Leppäsen johdolla.

MTV:n uutuutta kiiltelevä uutisstudio. Keijo Leppänen esittelee. Kuva: Heljä Salonen

Studion lattia ja pöytä, jonka takana ankkurit seisovat, kiiltelivät vielä uutuuttaan. Uutiset on lähetetty uudesta studiosta viime vuoden tammikuusta lähtien. Ennen studioon menoa oli syytä pyyhkiä ulkokengät ovimattoon.

Ankkuri Leppänen kertoi miellyttävään tyyliinsä kameroitten toiminnasta, ”catwalkilla” kävelystä, asiantuntijoiden haastatteluista sekä vastaili auliisti moniin kysymyksiin. Lisäksi otettiin tietysti potretteja uutispöydän vieressä.

Keijo Leppänen, Kirsti Sintonen ja Pertti Nyberg poseeraavat. Kuva: Maarit Tyrkkö

Lopuksi pientä purtavaa nauttimassa ollut porukka vaihdettiin uutisstudioon ja Keijo Leppänen sai esitellä hienoa uutisstudiota vielä uudelleen.

Kiinnostava ja tunnelmaltaan oikein mukava käynti, kommentoivat monet osallistujat.

Teksti: Kirsti Sintonen ja Pertti Nyberg

Vierailun tunnelmia. Video: Maarit Tyrkkö.


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään