Suometar-päivä on SSL:n lippulaiva

Maan vanhin journalistiyhdistys Suomalainen Sanomalehtimiesliitto juhlistaa torstaina 12. tammikuuta Suomettaren ensimmäisen numeron ilmestymispäivää. Nyt tuosta suomenkielisen sanomalehdistön merkkipäivästä tulee kuluneeksi 176 vuotta.

Suomenkielisen sanomalehden perustaminen Helsinkiin, maan uuteen pää- ja yliopistokaupunkiin, oli kytenyt jo jonkin aikaa. Lehden taustajoukoilla oli ylevä ajatus: Suomi oli yhdistettävä ja kohotettava sivistykseen, suomen kieli oli omaksuttava yleiseksi kirja- ja puhekieleksi.

Suomettaren nimi oli saatu lehden ensi sivulle painetusta Kantelettaren runosta. Nimi oli myös suomenmielisten ylioppilaiden usein toistama tunnussana, suomalaisuuden symboli.

Lehden ensimmäinen numero jaettiin jo 9.1.1847, vaikka siihen on painettu päiväys 12.1.1847. Julkaisemisluvan antamista oli viivytelty senaatissa viime hetkeen saakka ja sen oli ilmeisesti pelätty viipyvän vieläkin kauemmin.

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on vastannut Suometar-päivän vieton järjestämisestä vuodesta 1998 lähtien. Ohjelmassa on ollut alusta lähtien ajankohtainen, viestintäpolitiikkaan tai journalismiin liittyvä alustus ja paneelikeskustelu, johon tietysti myös yleisö on voinut osallistua. Liiton jäsenten lisäksi tilaisuuteen on aina kutsuttu myös kutsuvieraita. Suometar-päivästä on tullut SSL:n lippulaiva.

SSL vaalii perinteitä ja juuriaan, mutta elää ajassa. Suometar-päivän keskustelutilaisuuden teema on mitä ajankohtaisin – Media sodassa. Toimittaja-kirjailija Markus Leikola pitää lyhyen alustuksen. Panelistit valokuvaaja Kaisa Rautaheimo sekä toimittajat Antti Kuronen ja Nina Järvenkylä pohtivat, kuka auttaa toimittajaa ja kuvaajaa sotatoimialueella, mistä toimittaja saa tietoa, kuka kertoo totta? Liiton johtokunnan jäsen Pertti Nyberg johtaa keskustelua.

Tilaisuuden avaa liiton puheenjohtaja Kirsti Sintonen.

Viheliäisen pandemian vuoksi perinteinen Suometar-päivä jäi kahtena vuonna pitämättä. Tänään Ravintola Töölön, entisen Helsingin kauppakorkeakoulun, hienoon juhlasaliin kokoontuu sata osallistujaa. Kiinnostavan paneelin kuuntelemisen ja keskusteluun osallistumisen lisäksi tärkeää on myös yhdessäolo.

Tapahtumasta tulee myöhemmin verkkosivuille juttu ja kuvia.

Suometar-lehdet vuosilta 1869 – 1918 ovat luettavissa Kansalliskirjaston digiarkistossa.


HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään