Juhlaseminaariin osallistuneet Uuden Suomen päätoimittajat: Jarmo Virmavirta (vas.), Jyrki Haikonen, Markku Huusko – nykyisen verkkolehti Uuden Suomen vastaava päätoimittaja, Jyrki Vesikansa, Johannes Koroma ja Ari Valjakka. Kuva Matti Laitinen.

10 | 2019

Uusi Suomi 100 vuotta juhlaseminaari maanantaina 30.9. Helsingin Suomalaisella Klubilla viritti meidät juhlavasti syksyyn

Tilaisuus oli suosittu ja onnistunut, juhlasali oli täynnä. Seminaariin osallistui 50 liiton jäsentä. Panelistit ja kutsuvieraat mukaan lukien Uuden Suomen taivalta kuuntelemassa ja muistelemassa oli yhteensä 64 henkeä.

Tilaisuus alkoi puheenjohtajan tervetuloa-puheella ja maljan kohottamisella Uudelle Suomelle. Tervehdyksen lopuksi Maarit Tyrkkö kiitti Uuden Päivän rahaston hallituksen puheenjohtajaa Johannes Koromaa Uuden Päivän rahaston taloudellisesta tuesta seminaarin järjestämiseksi.

Juhlaseminaarin aloitti Samu Nyström (vas.), hänen vieressään pöydän takana Reetta Hänninen, puheenjohtajana toiminut Johannes Koroma ja puoluepolitiikkaa käsitellyt Jyrki Vesikansa. Kuva Matti Laitinen.

Kiitokset hyvin valmistelluista esityksistä saivat historiantutkija, fil.tri Samu NyströmMiksi Uusi Suomi syntyi? – lehdistöneuvos, fil.lis Jyrki VesikansaUusi Suomi ja Kokoomus – kissa ja koira? – historiantutkija, fil.maisteri (väitös 14.9.) Reetta HänninenKilpailu lukijoista. Puheenjohtajan tehtäviä seminaarissa hoiti varmalla otteellaan Uuden Suomen pitkäaikainen päätoimittaja Johannes Koroma. Keskustelua sanomalehden vaiheista, lehden noususta ja tuhosta, olisi riittänyt enemmänkin, sillä paikalla oli useita Uuden Suomen entisiä toimittajia ja päätoimittajia. – Moni olisi halunnut muistella myös ensimmäistä päiväänsä lehden palveluksessa. Siihen sai mahdollisuuden ainoastaan Jyrki Haikonen – muut jatkoivat tarinointia juhlasalin pöydissä.

 

Musiikkineuvos Seppo Hovi ja säveltäjä Jean Sibelius. Kuva Matti Laitinen.

Tilaisuus ei koostunut kuitenkaan pelkästä puheesta. Olimme saaneet tilaisuuteemme musiikkineuvos Seppo Hovin, joka nostatti tunnelmaa heti aluksi Myrskyluodon Maijalla. Seminaarin päätteeksi hän kierrätytti musiikkia maailmalla yllätyksellisellä tavalla – ja sai riemukkaat kiitokset.

Lehdistöneuvos Jyrki Vesikansan esityksen jälkeen puheenjohtajana toiminut Johannes Koroma jatkoi aiheesta Uusi Suomi ja Kokoomus. Hän kertoi ajasta, jolloin tuli päätoimittajaksi ja ehdotti, että lehteä ei enää sanottaisi ”ei-sosialistiseksi” vaan ”porvarilliseksi”. Sana porvari herätti kuitenkin vastustusta monilta tahoilta, mm. toimittajien keskuudessa. Videoklippi MT

Seminaarissa puheenvuoron oli varannut itselleen nykyisen verkkolehti Uuden Suomen vastaava päätoimittaja Markku Huusko. Videoklippi MT

Musiikkineuvos Seppo Hovi kertoi meille riemastuttavalla tavallaan, miten
”Musiikki kiertää maailmaa”… ja mikä olikaan tuo kappale… Se täytyy itse kokea!

Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Suomalainen Sanomalehtimiesliitto.

Teksti: Maarit Tyrkkö

 

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään