Lähtökohtia
Koronan vaikutus vuonna 2020 myönnettyihin apurahoihin oli merkittävä (siirtoa anoi 7), myös seuraavana koronavuotena 2021 siirtoa vuoteen 2022 anottiin (5) ja myöhästynyttä raportin kirjoittamista haettiin (2 hakijaa). Vuoden 2021 myönnettyjen apurahojen selvitykset avaavat aiempaa enemmän suunnitelmia ja tutkimustyötä. Ne kertovat työn tavasta ja etenemisestä, ovat ohjelmallisia. Edellisinä vuosina esiintynyt pikkutarkka kirjanpito menoista kuitteineen on vähentynyt, mutta niitä emme ole toivoneetkaan. Tärkeimpänä on pidetty käyttötarkoituksen toteutumisen rinnalla kuulumisia: Mitä apuraha hakijalle merkitsi, millaista konkreettista apua, hyötyä, siitä on omalla uralla? Millaisia näkymiä ja tuloksia hakijalle avautui apurahan käyttötarkoituksen toteutuessa? Mikä apuraha-aikana saavutettu asia, taito, oppi erityisesti auttoi eteenpäin tai oli uutta! Selvityksissä saajat kiittävät Uuden Suomettaren Säätiötä saamastaan luottamuksesta!
Onnittelemme kaikkia vuonna 2022 apurahan saajia lämpimästi
Aiempaan tapaan olemme painottaneet apurahojen jaossa säätiön sääntöjen mukaista ydintehtävää eli journalistien jatkokoulutuksen tukemista säätiön resursseja vastaavin apurahoin – lähinnä opintomatkoihin sekä kursseille osallistumiseksi. Gradustipendeillä olemme kannustaneet – samoin sääntöjen mukaisesti – journalistin opintojen loppuvaiheessa olevia valmistumaan. Useinhan ”iso G” jopa hieman pelottaa. Alan yhdistysten toteuttaman jatkokoulutuksen tukeminen on myös säätiölle perinteistä.
Varsinaisen tieteellisen tutkimuksen tukeminen on taas ollut aina em. kohteita ongelmallisempaa. Tutkimustyö (gradusta väitöskirjaan) voi olla journalistille hyvää kouluttautumista. Sama koskee julkaisutoimintaa. Olemme kuitenkin edellyttäneet hakijalta kytkentää journalismiin.
Monet säätiöt pidättyvät tukemasta painatus- ja vastaavia kustannuksia. Teosten saaminen kaupallisten kustantajien ohjelmaan on kuitenkin vaikeutunut ja omakustanteillakin on arvonsa, joten tällaisiakin hankkeita on kohtuullisesti tuettu. – Tuntuu, että apurahahakemuksissa kirjatöiden määrä on kasvanut ja aiheet ovat vieraantuneet journalismista ja toimittajan työstä. Mutta jos arvioidaan näitä julkaisuja oppimisena eli kirjoittamisen ylläpitämisenä ja journalistien oman koneen virittämisenä uuteen lentoon – näkökulma on toinen – ja hyväksyttävissä.
Hakijoissa 2022 on muutama kuvajournalisti. Visuaalisuus on journalismissa korostunut, joten sen toteuttajien jatkokoulutusta on myös tuettu.
USS-APURAHOJA 2022 MYÖNNETTIIN SEURAAVASTI:
Täydennyskoulutus ja opintomatkat: Susanna Alatalo, Thea Ekholm, Aino Haavio, Jaakko Kilpiäinen, Mikko Knuuttila, Saara Koho, Henriikka Pulli, Sanna Raita-aho, Anu Silferberg, Päivi Vasara, Erik Österman.
Pro gradu -tutkielmat: Lilli Jokela-Vahteristo, Henri Kaukonen, Onni Niemi, Marica Paukkeri, Jussi Salmela
Tutkimus- ja julkaisuhankkeet: Kaisa Beltran, Aino Frilander, Ville Hänninen, Kristiina Kunnas, Helena Liikanen-Renger, Pirkko Paaermaa, Tuomas Rimpiläinen, Iida Ylinen
Yhdistystoiminta: Suomalainen Sanomalehtimiesliitto ry.