Albert Edelfeltin puupiirros Mikael Agricolasta. Kuva: Kansallisarkisto. Suomilove logo / Yle.

9 | 2021

BLOGI // Sakke Virtanen

Nouse, riennä… – kaikki yhtä hybridiä

Nouse, riennä Suomen kieli korkealle kaikumaan! Ylevää ja kohottavaa, eikö? Vaan kuinkas sitten kävikään? Kuinka korkealle kaikuu nyt englannilla tuunattu suomen kieli? Kun se usein vielä äännetään saksaksi.

Olen varsinainen sananiuho. Jotenkin osaan ärsyyntyä, vaikka sellaisesta, että käytetään paikoista ulkomaisia nimiä, vaikka niille on oikea suomenkielinen vastine. Kyllä kaikki sanovat Lontoo, Lyypekki tai Tukholma niin myös Tonava. Mutta höristin korviani, kun eräs yhteinen ystävämme sanoi esityksessään Leibzig eikä Laibzig. Ja niinhän se kuuluu suomen kielellä ääntää, tietysti.

Kummallisen paljon saksan kielen ääntäminen vaikuttaa vieläkin. Halutaanko esitellä laajaa kielitaitoa vai mistä on kyse? Apartheid taitaa olla afrikaansia ja sen ääntäminen kai lähempänä hollantia kuin saksaa, mutta kumman moni lausuu sen saksalaisittain. Hans Gutzeit oli norjalainen mutta jokunen ”kutsettilainenkin” yrittää ääntää firman nimeä saksalaisittain. Solomon R. Guggenheim syntyi 2.2.1861 Philadelphiassa ja oli siis selvästi amerikkalainen, mutta eipä tunnu löytyvän vastausta siihen, miten nimi tulisi oikeasti lausua. Ehkä sanomme sen Suomessa niin kuin se kirjoitetaan. Voisimmeko muuten sanoa ihan selvästi Nordea, kun puhumme suomea.” Nuurdea” tietysti kun puhutaan ruåttia tai halutaan hienostella.

Mahdammeko olla papukaijoja vai sanasopuleita?

Kaikki on nyt yhtä hybridiä. Kuinkahan moni sanan käyttäjä todella tietää mitä sana merkitsee? Hybridistrategia, mitähän se olisi suomeksi? Ennen muinoin meille opetettiin, että strategia merkitsee pitkän aikavälin suunnitelmaa. Taitaa olla niin, että kovin moni puhuu strategiasta, kun luulee sen tarkoittavan ensi viikon toimia tai mahdollisesti toista hassua termiä ”tiekarttaa”.

Suomen Kuvalehdessä taidettiin ihmetellä Podcastia ja sopisi varmaan kummeksua iPadiäkin.

Korona on tuonut mukanaan uutta sanastoa. Mutta onko tarkoitus selventää vai sotkea asioita? Ainakin minun on vaikea hahmottaa koronatilanteen eri tasojen sisältö niiden nimistä. Ja sitten: kohorttialue? Kohortti oli ainakin roomalaisen legioonan yksikkö, vahvuus kaiketi 500–600 miestä. Tietysti sillä on myös muita merkityksiä. Mutta miksi käytetään termejä, joita se kuuluisa Pihtiputaan mummokaan ei taatusti ymmärrä? Laiskuutta, hienostelua vai sitä, ettei uskalleta pyytää asiantuntijaa käyttämään ymmärrettäviä sanoja, vaikkapa suomeksi?

Entä erilaiset nimet?

Ärsytyskynnykseni ylittyy, kun näkee taas kerran kirjainyhdistelmän mistä ei saa tolkkua edes arvaamalla. Sopii siinä ihmetellä onko tarkoitus myydä jotakin – mitähän – vai onko kyse jostain uudesta sairaudesta vai olisiko sittenkin jokin hupitilaisuus.

Laaksosen Ovi ja Ikkuna Oy voi kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta nimestä tietää varmasti mitä siellä tehdään. Outo oivallus on ohjelma nimeltään ”SuomiLove”. Että sillä lailla nyt langetaan loveen! Lausutaan sentään niin kuin kirjoitetaan.

 


 

Slovenia

Joukko tuttuja kasvoja Yrjö Lautelan vetämällä SSL-retkellä Sloveniassa. Taustalla Slovenian perinteinen turistikeskus Bled-järvi ja samanniminen pikkukaupunki.

SSL:n retkien mielenkiintoista antia on ollut tapaamiset paikallisten toimittajien tai muiden tietäväisten henkilöiden kanssa. Tällä kertaa tapasimme entisen presidentti Milan Kucanin, joka saapui paikalle polkupyörällä, pyykkipoika oikeaoppisesti housunlahkeessa. Avustaja puolestaan tuli mustalla mersulla.

Olimme kilttejä emmekä kyselleet Kucanilta mitään pääministeri Janez Janšan Patria kaupoista, joista tuli Janšalle myöhemmin kaksi vuotta vankeutta.

 


Castrot

Veljekset Fidel ja Raul Castro.

Kuubaan oli kutsuttu vapun aikoihin 1962 väkeä nuorisojärjestöistä eri puolilta maailmaa. Suomen piskuinen joukko tapasi Castrot usean kerran ja Fideliltä saimme sikarit muistoksi. Che Guevara oli jo lähtenyt tekemään vallankumousta Etelä-Amerikkaan.

Oppaamme vihjailivat sellaista, että mikäli jenkki ei hyökkää Kuubaan – olikohan heinäkuun alkuun mennessä, niin se ei hyökkää sitten koskaan. Me emme osanneet ottaa asiaa vakavasti, arvelimme että kunhan puhelevat. Muutaman viikon kuluttua selvisi, miten lähellä uutta maailmansotaa olimme olleet.


Sakke Virtanen.

Kuka?

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen ensimmäisestä promootiosta. YKK:n Ylioppilaskunnan hallituksen ja Tampereen kesäyliopiston oppilaskunnan puheenjohtajuuksien lisäksi olen pomottanut mm. viestintää, myyntiä ja markkinointia, järjestänyt koulutusta muutamalle tuhannelle, lobannut Suomessa ja EU:ssa sekä päätoimittanut siinä ohessa ammatti- ja asiakaslehtiä (suurimman jakelu 135.000 kpl), sekä 17 tietokirjaa (yht. yli 230.000 kpl). Hallitushommista ja edustamisista voi vielä mainita, että olen ollut Suomessa hallituksen puheenjohtaja kuudessa ja jäsenen kolmessa sekä hallituksen jäsen kolmessa eurooppalaisessa yhdistyksessä ynnä Suomea edustamassa kahdessa maailmanliitossa.


BLOGI
Ajatuksia journalismista ja sen vierestä.

BLOGI-palsta on jäsenille tarkoitettu foorumi, jossa julkaistaan liiton jäsenten kirjoituksia. Jokainen kirjoittaja vastaa omasta tekstistään. Kirjoitukset eivät ole SSL:n kannanottoja. Blogeja julkaistaan noin kerran kuukaudessa.

 


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle