Johtokunta ryhmäkuvassa: vasemmalta lukien Eeva-Liisa Vallin, varapuheenjohtaja Pertti Nyberg, Heljä Salonen, puheenjohtaja Kirsti Sintonen, Tuomo Lappalainen, Heli Koivuniemi, Kimmo Kallonen ja Nina Stenros. Kuva: Matti Laitinen.

5 | 2023

VUOSIKOKOUS 2023

SSL:n varapuheenjohtajaksi Pertti Nyberg, johtokuntaan Heli Koivuniemi ja Tuomo Lappalainen

Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton vuosikokous valitsi liiton uudeksi varapuheenjohtajaksi uutispäällikkö Pertti Nybergin. Johtokuntaan erovuoroisten tilalle valittiin Länsiväylä-lehden päätoimittaja Heli Koivuniemi ja Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen. Vuosikokous oli koolla 9. toukokuuta.

Vuosikokousta emännöi Teknologiateollisuus Eteläranta 10:n tiloissa. Ennen kokousta varatoimitusjohtaja Minna Helle piti lyhyen alustuksen alan tulevasta osaamistarpeesta. Teknologiateollisuus tarvitsee seuraavien 10 vuoden aikana 130 000 uutta osaajaa, joista 60 prosenttia korkeakoulutettuja ja 40 prosenttia ammatillisia osaajia. Kun henkilöstöä on nyt 338 000, kyse on todella suuresta osaajien määrän tarpeesta.

– Ilman maahanmuuttoa ei pärjätä. Toivottavasti Säätytalolla tehtävät kirjaukset eivät toimi tätä vastaan, Helle totesi.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle piti alustuksen tulevaisuuden osaajatarpeesta. Ala tarvitsee noin 13 000 uutta osaajaa per vuosi. Kuva: Kirsti Sintonen

Teknologiateollisuuden tekemien kyselyjen mukaan 87 prosenttia yrityksistä on kiinnostuneita rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia seuraavien neljän vuoden sisällä.

Helteen puheenvuoron jälkeen oli aikaa muutamille kysymyksille. Keskustelua syntyi muun muassa englannin kielen asemasta ja tekniikan alan koulutuspaikoista.

Erovuoroisten tilalle uudet

Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin liiton kunniajäsen, FT Jyrki Vesikansa. Asialistalla oli lähinnä sääntömääräisiä asioita, joista tärkeimpinä uudet henkilövalinnat.

SSL:n sääntöjen mukaan liiton puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan vuorovuosina. Varapuheenjohtajana pitkään toiminut Marketta Mattila oli ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä. Useita vuosia johtokunnan jäsenenä toiminutta Pertti Nybergia ehdotettiin uudeksi varapuheenjohtajaksi. Hän sai kannatusta ja tuli valituksi kaudelle 2023-2025.

Pertti Nyberg on toiminut MTV Uutisissa viidellä vuosikymmenellä aluksi ulkomaantoimittajana, sittemmin muun muassa Baltian kirjeenvaihtajana. Hän on ollut tuottajana useissa ohjelmissa (Mediauutiset, 45minuuttia, Kaikki kaupungistani). Nyt hän toimii MTV:n tv-uutisten uutispäällikkönä.

Johtokuntaan Pertti Nybergin tilalle ehdotettiin Heli Koivuniemeä. Hän toimii Länsiväylä-lehden päätoimittajana. Koivuniemi on ollut päätoimittajana myös Evento-, Aromi- ja Shaker-lehdissä. Näitä ennen hän on ollut tuottajana ja toimittajana monissa lehdissä. Koivuniemi on toiminut aktiivisesti monissa yhdistyksissä, muun muassa Uudenmaan Maanpuolustusyhdistyksessä sekä Tapaseurassa.

Tuomo Lappalainen esittäytyy, kun häntä ehdotetaan johtokunnan uudeksi jäseniksi.Hänen ympärillään kuulolla Eero Karisto ja Juha Keskinen. Etualalla Leena ja Veikko Löyttyniemi. Kuva: Heljä Salonen.

Tapani Ruokanen oli erovuorossa johtokunnan jäsenyydestä ja hän oli ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä uudelle kaudelle. Ruokasen tilalle johtokuntaan ehdotettiin toimittaja Tuomo Lappalaista. Hän on ollut Suomen Kuvalehdessä politiikan toimittajana 1980-luvulta lähtien ja Kanavan vastaava tuottaja vuodesta 2014. Lappalaisella on ollut lukuisia journalismiin liittyviä luottamustoimia, muun muassa toimiminen Aikauslehdentoimittajain liiton puheenjohtajana ja Julkisen sanan neuvoston jäsenenä sekä varapuheenjohtajana.

Heli Koivuniemi ja Tuomo Lappalainen tulivat valituiksi johtokunnan jäseniksi kaudelle 2023-2025.

Vuosikokousasioiden päätteeksi kiiteltiin ja puheenjohtaja kukitti luottamustehtävänsä jättävät johtokunnan jäsen Tapani Ruokasen, varapuheenjohtaja Marketta Mattilan ja toiminnantarkastaja Tuula Virtasen. Oikealla tilannetta seuraa kokouksen puheenjohtaja toiminut Jyrki Vesikansa. Kuva: Heljä Salonen.

Jäsenhankintaa aiotaan vireyttää

Ennen henkilövalintoja vuosikokouksessa käsiteltiin toimintakertomus ja tilinpäätös. Puheenjohtaja Kirsti Sintonen kertoi kokoukseen saapuneille noin 40 jäsenelle liiton edeltävän toimintakauden päälinjoista. Koska liiton puheenjohtaja vaihtui vuosi sitten, toimintakertomus oli laadittu yhdessä edellisen puheenjohtaja Maarit Tyrkön kanssa. Liiton sihteeri ja rahastonhoitaja Silja Latvanen esitteli tilinpäätöksen. Tilinpäätös vahvistettiin ja vastuuvapaus myönnettiin.

Toimintasuunnitelman käsittelyn yhteydessä puheenjohtaja Sintonen nosti esille sen keskeisimpiä kohtia.

– Liitto pyrkii elämään ajassa. Jäsentilaisuuksien ohjelmat suunnitellaan mahdollisimman ajankohtaisiksi ja kiinnostaviksi. Teemoissa korostuu mediamaailman muutokset. Toimintavuoden aikana vireytetään jäsenhankintaa. Sitä varten on tehty houkuttelukirje ”10 hyvää syytä liittyä Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton jäseneksi”. Liiton aktiivinen toiminta ja kiinnostavat tilaisuudet ovat tärkeä tapa lisätä liiton näkyvyyttä, Sintonen sanoi.

Toimintasuunnitelma hyväksyttiin. Jäsenet saavat tietoa tulevista tapahtumista jäsenkirjeitse ja liiton verkkosivujen kautta. Liiton johtokunta kuulee herkällä korvalla jäsenten palautetta ja toiveita.

Johannes Koroma kertoi kokousväelle kuulumisia Uuden Suomen lehtien digitointihankkeesta. Kuva: Heljä Salonen

Kun kokousasiat oli saatu käsiteltyä, kuultiin kunniajäsen Johannes Koroman katsaus Uuden Suomen lehtien digitointihankkeeseen. Hän kirjoittaa tilanteesta jutun verkkosivuille. Lisäksi syyskuun lopussa järjestetään Kansalliskirjastossa halukkaille jäsenille hankkeen esittely ja opastusta hakutoimintojen käyttämiseen.

Ja kirsikkana kakun päällä päivän ohjelmassa oli Olli-palkinnon jako. Sen sai toimittaja, päätoimittaja Riitta Korhonen.

Teksti: Kirsti Sintonen

Olli-palkinto toimittaja, päätoimittaja Riitta Korhoselle

Katso Heljä Salosen videokooste kokouksesta. (kesto 2:44)

 


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään