Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio sanoi, ettei lehden ”suurta kokoa” ole ajatus muuttaa. Kuva Matti Laitinen

12 | 2019

Turun kulttuuriretki – kiinnostavin matkakohde oli Turun Sanomat

Raikas viiden asteen aamupakkanen ja valkoinen Helsinki saattoivat bussillisen liiton jäseniä seuralaisineen matkalle kohti Turkua. Luvassa oli kahvit Design Hillissä, tutustuminen Turun Sanomiin, Amélie-musikaali Turun Kaupunginteatterissa ja illallinen ravintola Hus Lindmanissa.

Kohteita on vaikea verrata keskenään, kaikki olivat onnistuneita valintoja ja matka sai kokonaisuudessaan osallistujilta kiitettävän arvosanan. 

Jos jotain olisi voinut toivoa, se olisi ollut enemmän aikaa Turun Sanomien toimituksessa. Päätoimittaja Kari Vainio oli valmistanut meille esityksen, joka herätti vilkkaan keskustelun sanomalehtien asemasta, toimittamisesta ja menestystekijöistä ennen ja tänään.

Turun Sanomien toimitalo sijaitsee kuuden kilometrin päässä keskustasta. Kuva: Matti Laitinen
Tervetuloa Turun Sanomiin! Kuva: Heljä Salonen

Turun Sanomien päätoimittaja Ari Valjakka vuosina 1990 – 2006
– 
kuvaa kurkistustamme lehtitaloon

 

Näin Ari kirjoittaa. Turun Artukaisissa pääsimme lauantaista huolimatta kurkistamaan Turun Sanomien kuulumisiin, joista päätoimittaja Kari Vainio antoi valaisevan kuvauksen. Vajaassa tunnissa hän kertoi keinoista, joilla 1990-luvulla maailman johtavaksi (WEF- World Editor’s Forum) monimediataloksi rankattu ja Suomessakin STT:n tilastojen mukaan eniten lainattu sanomalehti pyrkii edelleen pitämään pintansa.

Ari Valjakka lukee lauantain 30.11. Turun Sanomia. Taustalla Elina Simonen (vas), Pirkko Paaermaa ja Pentti Yli-Karjanmaa. Kuva: Maarit Tyrkkö
Päätoimittaja Kari Vainio kertoi meille sellaistakin, mikä jäi Turun Sanomien seinien sisälle – luottamus ammattikuntaan, meihin, teki vaikutuksen. Kuva: Heljä Salonen

Mitään ihmekeinoja ei ole löydetty.  Toimituksen vahvuus on 74 henkeä ja levikki 74 000 – levikin merkitys on verkkoaikana muuttunut täysin. Lehdenjakelu on omissa käsissä, kun postin käyttö lopetettiin tilaajien valitusten määrän kasvaessa.

Pärjäämisen keinot ovat tiedossa kysymättäkin: 

  • kova, systemaattinen ja määrätietoinen työ
  • oman alueen painotus Suomen ja maailman kokonaisuudessa.

Myös ”Maailma tuska” tunnetaan Turussa. Esimerkkinä ovat parin vuoden takaiset puukotukset kaupungin torilla. Kari kertoi, miten seurauksena oli somemyrsky. Lehteen tuli noin 100 000 enimmäkseen raivokasta sanomaa.

Päätoimittaja Kari Vainio ja TS Plus: Näytetilaukset edelliset 42 päivää. Kuva: Heljä Salonen

Lehden palvelujen (juttujen) osumatarkkuutta seurataan reaaliajassa erityisesti verkon avulla. Tuloksena on tieto, mitä luetaan ja mikä ei vedä jne. Samat keinot ovat käytössä kaikkialla. Olen seurannut vastaavia tietoja floridalaislehden palauteruudulta samoin kuin kuukausi sitten Varsovassa Wyborskaczan-toimituksessa isolta TV-ruudulta. Näin hetki hetkeltä, mikä lukijoita kiinnostaa: kärkeen pyrkivät murhat, onnettomuudet ja seksi. Raadollista! Kaikki alan operaattorit riippumatta omasta kulttuuristaan tunnistavat myös vaarat ”laatujournalismille”. Ryhmämme mielipide oli, että myös Helsingin Sanomissa näyttäisi vanha ”laatulinja ” horjuvan.

Päätoimittaja Kari Vainio johdatti 45 vierastaan lehtitalon mukavaan neuvotteluhuoneeseen. Puheenjohtaja Maarit Tyrkkö (keskellä, edessä) ojensi vierailun jälkeen kiitokseksi päätoimittajalle SSL:n mitalin ja standaarin. Kuva: Heljä Salonen

 

Neuvottelutilassa oli muutamia päivän lehtiä, joita tutkimme. Kuvassa mm. Maija-Leena Laitinen (vas. ylärivi), Anneli Valjakka, Liisa ja Jukka Knuutti, Ritva Löfberg ja Marketta Mattila. Alarivissä Päivi ja Jyrki Vesikansa, Tapani Ruokanen, Timo Martikainen ja Eeva-Riitta Kokkonen. Kuva: Heljä Salonen
Leena Löyttyniemi ja Matti Laitinen tutkivat toimitalossa olevaa taidetta. Tässä Kimmo Kaivannon työ. Kuva: Maarit Tyrkkö


Katso Heljä Salosen videokooste Turun kulttuurimatkasta:

Turun Sanomista suuntasimme Turun Kaupunginteatterin katsomaaan Amélie musikaalia ja sen jälkeen söimme illallista Ravintola Hus Lindmanissa.

Tekstit: Maarit Tyrkkö ja Ari Valjakka


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään