Uutisosaajat vasemmalta uutispäällikkö Mona Haapsaari, MTV Uutiset Live, Iltalehden IL-TV:n vt. julkaisupäällikkö Sonja Melari, yliopistonlehtori Marko Ala-Fossi Tampereelta ja Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan muutospäällikkö Annika Ruoranen. Kuva Heljä Salonen

11 | 2019

Matka on vasta alussa – liikkuvan kuvan liikkuva tulevaisuus puhuttaa

Mediapiirin kokoontuessa keskiviikkona 16.10. Pasilassa ilmassa oli runsaasti journalistista odotusta. Olihan SSL:n Mediapiiri-työryhmä tehnyt parhaansa ja saanut koottua paikalle uutisten tekemisen johdossa olevan kärkiryhmän. Edustettuina olivat uutisosaajat niin MTV:stä, YLE:stä, Iltalehdestä kuin Tampereen yliopistosta!

Tervehdyssanat sekä uutisteemaa aiheena MTV Total – uutisia 360 astetta avasi MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, jonka jälkeen uutispäällikkö Pertti Nyberg otti tilaisuuden johtoonsa esitellen aluksi paikalla olevat asiantuntijat.

Pertti Nyberg ja Ilkka Ahtiainen (oik.). Kuva: Matti Laitinen

Esityksissä pohdittiin, miten toimii jatkuva uutiskanava, joka yhdistää verkon ja television parhaat puolet, mitkä ovat eri välineiden uudet tavat tehdä uutisia.
Mikä on tarinan merkitys?
Millaisia velvoitteita eri välineille asetetaan ja mitä eri välineet vaativat itseltään?
Riittääkö nykyinen uutisten kuratoitu versio kertomaan pääkohdat, tarvitaanko lisää taustoittamista verkossa?
Mistä uutisia luetaan ja kuka niitä lukee? Ikärakenne, uutiset ja väline?
Miten printtilehdestä tuli myös televisio – ja onko printtilehti televisio?
Ja vielä: Onko tulevaisuuden televisio ”televisionkaltainen media”?

Jos olit paikalla – sait vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin ja pääsit pohtimaan uutisten laatua ja sisältöä. Ja todellakin: tilaisuuteen ilmoittautujia oli lähes 60 henkeä, mahtuihan MTV:n viihtyisään auditorioon runsaasti väkeä. Sadepäivä ja flunssa-aalto sekä lasten syysloma verottivat valitettavasti kuulijoiden määrää – jopa niin, etteivät kaikki ilmoittautuneet edes huomanneet perua tuloaan… Tämä ei kuitenkaan vähentänyt tilaisuuden arvoa – sillä kaikki paikalle päässeet tuntuivat olevan tyytyväisiä ammattitaitoisten esitysten ajatuksia avartavaan vaikutukseen.

Etualalla oma videoreportterimme Heljä Salonen. Kuva: Maarit Tyrkkö

Tilaisuus oli myös sikäli onnistunut ja ainutkertainen, että vain harvoin eri välineissä työskentelevät saman alan ammattilaiset kohtaavat toisensa ja saavat mahdollisuuden kuulla toistensa toimista ja suunnitelmista sekä kokea uutisten tekemisen yhteistä vaikeutta – oman äänen löytämistä omalle yleisölleen. Niin, ilman keskinäistä kilpailua, yhteistyössä, yhdessä – omia ratkaisuja löytäen ja oivaltaen.

Ennen keskustelua kuulimme seuraavat alustukset:

Uutispäällikkö Mona Haapsaari, MTV Uutiset Live: Näin toimii jatkuva uutiskanava, joka yhdistää verkon ja television parhaat puolet.
Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan muutospäällikkö Annika Ruoranen: Ylen uudet tavat tehdä uutisia.
Iltalehden IL-TV:n vt. julkaisupäällikkö Sonja Melari: Miten printtilehdestä tuli myös televisio.
Yliopistonlehtori Marko Ala-Fossi: Onko tulevaisuuden televisio ”televisionkaltainen media”?

Tutustu esitelmien tiivistelmiin tästä!

Teksti: Maarit Tyrkkö

Video: Heljä Salonen

 

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään