SSL:n puheenjohtajaksi 2022–2024 valittiin yksimielisesti valtiotieteiden maisteri, päätoimittaja Kirsti Sintonen. Kuva: Maarit Tyrkkö

5 | 2022

VUOSIKOKOUS 2022

Suomalaisessa Sanomalehtimiesliitossa uusi puheenjohtaja, kunniajäsen ja Olli-palkittu

SSL:n vuosikokous tiistaina 26.4.2022 Suomen Lääkäriliitossa kokosi yhteen noin 50 liiton jäsentä. Isäntäväki toivotti meidät tervetulleiksi uusittuihin tiloihin, talon 8. kerrokseen. Tunnelma ”kaupungin yllä” oli vapautunut ja iloinen. Olimme ensimmäisiä vieraita talon remontin ja koronarajoitusten jälkeen.

Ohjelman ajaksi siirryttiin samassa kerroksessa olevaan auditorioon. Isännän, toiminnanjohtaja Janne Aaltosen puheenvuoro ajankohtaisesta aiheesta käsitteli kahta teemaa: Hyvinvointialueiden resursseja ja Asiantuntijuutta ja mediaa. Aaltonen avasi eteemme ongelmakenttiä ja esitti niihin ratkaisuja. Keskustelu oli vilkasta – ja lopulta se jouduttiin keskeyttämään aikataulusyistä. Puheet eivät loppuneet kuitenkaan siihen, sillä yhteistä aikaa isäntien kanssa oli varattu vuosikokouksen jälkeen.

Isännän, toiminnanjohtaja Janne Aaltosen alustus herätti vilkasta keskustelua. Kuva: Maarit Tyrkkö.

SSL sai kutsun Lääkäriliittoon jo vuonna 2019, mutta talon remontin hidas eteneminen esti vierailun. Sovimmekin silloisen toiminnanjohtaja Kati Myllymäen ja varatoiminnanjohtaja Hannu Halilan kanssa, että siirrämme tapaamisen vuodella eteenpäin. Vuonna 2020 esteeksi tuli koronarajoitukset ja sama toistui 2021. Näin ollen tapaamisemme tänä vuonna oli todella odotettu ja toivottu. Kaikki isännät, entiset ja uudet, olivat iloksemme paikalla. Jo mainittujen lisäksi Lääkärilehden päätoimittaja Pekka Nykänen sekä viestintäjohtaja Lauri Korkeaoja.

SSL:n virallinen vuosikokous

Varsinaisten kokousasioiden aluksi joitakin nimiä. Pirjo Nuotion ehdotuksesta vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin lehdistöneuvos, tohtori Jyrki Vesikansa. Sihteerinä toimi liiton sihteeri Silja Latvanen. Tapani Ruokasen ehdotuksesta pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Olli-palkitut Eila Lyytikäinen ja Matti Laitinen. He varautuivat toimimaan myös ääntenlaskijoina.

Kirsti Sintosesta uusi puheenjohtaja

Koska erovuorossa ollut puheenjohtaja Maarit Tyrkkö oli jo viime vuosikokouksessa ilmoittanut, ettei hän ole enää käytettävissä kautensa jälkeen keväällä 2022, seurasi uuden puheenjohtajan valinta. Toiminnantarkastaja Tuula Virtanen pyysi puheenvuoron, hän esitteli ominaisuuksia ja taitoja, joita tarvitaan puheenjohtajalta. Lopuksi Tuula sanoi, että henkilö, joka täyttää nämä kriteerit, on valtiotieteiden maisteri, päätoimittaja Kirsti Sintonen. Puheenjohtaja Jyrki Vesikansa kysyi kokoukselta kannatusta ja tiedusteli, onko muita ehdotuksia. Kirsti sai kannatusta eikä muita nimiä noussut esille. SSL:n puheenjohtajaksi 2022–2024 valittiin yksimielisesti Kirsti Sintonen. Kirsti kiitteli luottamuksesta ja kertoi lyhyesti taustoistaan – ja aplodit täyttivät salin.

Kirsti Sintonen aloitti kesätoimittajana Uudessa Suomessa 1984, hän on kuulunut Uuden Suomen toimitusseuran hallitukseen ja ollut Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton pitkäaikainen johtokunnan jäsen. Hänen ansioikseen luetaan toiminta Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton viestintäpäällikkönä, päätoimittajuus kolmen liiton yhteisessä Acatiimi-lehdessä sekä sosiaalisen median hallinta. Sintonen on Twitterissä aktiivinen kommentoija, jolla on noin 9800 seuraajaa.

Johtokunnan uusi kokoonpano

Johtokunnasta olivat erovuorossa Heljä Salonen ja Pirjo Nuotio. Heljä oli valmis jatkamaan – ja niin hänet valittiin seuraavaksi toimintakaudeksi (2022–2024). Sen sijaan Pirjo Nuotio ei ollut enää käytettävissä, joten hänen tilalleen etsittiin uusi jäsen. Johtokunnan tietoon oli tullut kolme nimeä: Kimmo Kallonen, Eero Karisto ja Merja Sundström. Kokous ilahtui, että halukkuutta ilmeni yhteisiin luottamustehtäviin. Heti asiakohdan alussa Eero Karisto pyysi puheenvuoron, kehui yhdistystä vireydestä, mutta totesi, että vetäytyy kilpailusta. Riitta Korhonen ehdotti johtokunnan jäseneksi Kimmo Kallosta ja esitteli hänet.

Kokous kannatti Kimmoa. Puheenjohtaja kertoi, että vuosikokoukselle oli saapunut kannatuspuheenvuoro Kimmo Kalloselle myös Sydneystä 25.4.2022 jäseneltämme Eeva Palojärveltä. Voit lukea Eevan viestin vuosikokoukselle tämän jutun lopusta. Merja Sundströmin puheenvuoro oli ryhdikäs ja vetävä, salissa kohuttiin, mutta lopuksi hänkin vetäytyi ”kilpailusta”. Johtokunnan uudeksi jäseneksi valittiin yksimielisesti Kimmo Kallonen (2022–2024).

Vauhdikkaassa kokouksessa ei ollut sijaa kiittää Pirjo Nuotiota, joten Maarit Tyrkkö kiitti Pirjoa johtokunnalle ja liitolle antamastaan merkittävästä panoksesta myöhemmin.

Riitta Korhonen esitteli johtokunnan uuden jäsenen Kimmo Kallosen ennen valintaa. Kuva: Kialiina Tonttila

 


Kunnianosoitukset: SVR Ar, kunniajäsenyys, Olli-palkinto

Vuosikokouksen jälkeen seurasi kunnianosoitusten jakaminen. Ensimmäisenä estradille saapui Ylen vastaava tuottaja, dokumentaristi Nina Stenros, jolle Tasavallan Presidentti oli myöntänyt liiton hakeman Suomen Valkoisen Ruusun Ansioristin, SVR Ar, 6.12.2021. Kunniamerkki luovutettiin Ninalle koronarajoitusten aikana, mutta nyt se sekä Ninan ansiot tuotiin esille vuosikokousyleisölle. Lue juttu Ninan ansioista.

Johannes Koroma kunniajäseneksi

Seuraavaksi kutsuttiin liiton kunniajäseneksi päätoimittaja, journalisti Johannes Koroma tunnustuksena monipuolisesta panoksesta liiton hyväksi muun muassa Uuden Päivän Rahaston puheenjohtajana. Uuden Suomen sivujen digitointi yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa on nyt valmistunut ja edessä on sivujen avaaminen eli materiaalin hyödyntäminen toimittajille ja tutkijoille. Koroma on toiminut Uuden Suomen, Kauppalehden ja Iltalehden päätoimittajana. Lue juttu Johannes Koroman ajatuksista.

 

Olli-palkinnon saanut Ulla-Maija Paavilainen, kunniajäseneksi kutsuttu Johannes Koroma, Maarit Tyrkkö ja kokouksen puheenjohtaja Jyrki Vesikansa. Kuva: Kialiina Tonttila

Olli-palkinto Ulla-Maija Paavilaiselle

Lopuksi jaettiin Olli-palkinto. Sen sai toimittaja, kirjailija Ulla-Maija Paavilainen. Hän sai sen tunnustuksena pitkästä ja merkittävästä journalistin urasta niin sanoma- kuin aikakauslehdistön sekä kauno- ja tietokirjallisuuden parissa. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.  Lue kooste Ulla-Maijan urasta.

Ilta Suomen Lääkäriliitossa päättyi onnitteluihin, keskusteluihin ja iltapalasta nauttimiseen. SSL kiittää isäntiä – myös johdon sihteeriä, Riikka Rahkosta, joka vastasi järjestelyistä, mutta ei itse päässyt paikalle.


Katso Heljä Salosen tallentamat tunnelmat vuosikokouksesta. Kesto 3:45


Eeva Palojärven kannatuspuheenvuoro

VALTAKIRJA

Ulkomailla oleskeluni vuoksi valtuutan Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton sihteerin, Silja Latvasen lukemaan liiton vuosikokouksessa 26.4.2022 kannatuspuheenvuoroni kauppatieteiden maisteri, toimittaja Kimmo Kallosen valitsemiseksi liiton johtokuntaan seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi.

”Suomalainen Sanomalehtimiesliitto tarvitsee johtokuntaansa näkemyksellisiä, vahvasti verkottuneita, aktiivisia ja journalistisessa työssä tukevat näytöt antaneita vaikuttajia. Voin vakuuttaa, että Kimmo Kallonen on tällainen henkilö. Tunnen Kimmon lähes puolen vuosisadan takaa.

Tutustuin häneen Helsingin kauppakorkeakoulussa 1970-luvun puolivälissä. Kimmo osoitti jo ylioppilaskuntatoiminnassa vahvat sosiaaliset ja nopean verkottujan lahjansa. Työuramme toimittajina yhdistyivät 1980-luvulla Kauppalehdessä. Kimmolla oli idänkaupan erikoistoimittajana iso rooli Kauppalehden menestystarinassa. Kimmo oli myös poikkeuksellisen mukava, tiimihenkinen työtoveri.

Yllätys ei ollut, että Kimmon ura eteni vauhdilla muun muassa Kauppalehden Finnish Business Reportin ja Idänkauppa-lehtien vetäjäksi ja edelleen vaikutusvaltaisimpiin toimitusjohtajatehtäviin mediamaailmassa. Kosketuspintaa journalismiin ei Kimmo ole vaativissakaan tehtävissä koskaan kadottanut.”

Kunnioittaen, Sydneyssä 25.4.2022 Eeva Palojärvi


HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään