Onnea Olli-palkinnosta! Vasemmalta Matti Laitinen, Jyrki Vesikansa, Marketta Mattila, Nina Stenros ja Maarit Tyrkkö. Kameran takana Silja Latvanen.

Olli-palkinto Matti Laitiselle

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto on myöntänyt Olli-palkinnon 2021 tunnustuksena ansiokkaasta journalistin työstä toimittaja Matti Laitiselle. Palkinto on nimetty liiton pitkäaikaisen sihteerin ja suuren journalistin, professori Väinö Nuortevan eli pakinoitsija Ollin mukaan.

Toimittaja Matti Laitisella (s. 4.2.1944) on pitkä ja monipuolinen ura sanomalehdistön ja sähköisen viestinnän parissa koti- ja ulkomailla. Hän on toiminut pääasiassa politiikan ja yhteiskunnallisten aiheitten toimittajana sekä valokuvannut ammattimaisesti myös aikakauslehdille.

Matti Laitinen luki iloksemme Ollin pakinan vuonna 1942 julkaistusta kirjasta ”Vot Iivana”.

Matti Laitisen aloitti vuonna 1965 opiskelut valtiotieteellisessä tiedekunnassa Helsingissä – tosin journalismin voittaessa opinnot jäivät kesken. Seurasi juttumatkoja Elokuva Aitalle ja Viikko Sanomille Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Vuodet 1967-1968 kuluivat opiskelun merkeissä, nyt Sanoma Osakeyhtiön toimittajakoulussa.

Siirtolaislehti New Yorkin Uutisten päätoimittajana Laitinen työskenteli New Yorkissa 1970-1972 ja kirjoitti freelance-juttuja suomalaisiin aikakauslehtiin. Palattuaan maailmalta hänet palkattiin Aamulehden eduskunta- ja politiikkatoimittajaksi, mistä hän siirtyi esimiestehtäviin lehden Helsingin toimitukseen (-1979). Ura jatkui politiikan toimittajana Kouvolan Sanomissa, Helsingissä, jonka jälkeen tuli muutto Kotkaan, Etelä-Suomi -sanomalehden vastaavaksi päätoimittajaksi 1984–1988. Nykyisin lehti on myyty ja kaikki Etelä-Kymenlaakson lehdet on yhdistetty Kymen Sanomiksi. Matti Laitinen ehti toimia vielä muutaman vuoden Uuden Suomen politiikan toimittajana ennen lehden lopettamista 1991.

Sihteeri Silja Latvanen taikoi laukustaan lasit kuohuvaa.

Tämän jälkeen alkoi uusi ura radiotoimittajana Yleisradion palveluksessa 1992. Laitisesta tuli YLE Radio 1:n yhteiskuntapoliittisen Vallan vaiheilla -ohjelman pitkäaikainen tekijä. Radiotyöhön kuului lisäksi suoria puhelinkontaktilähetyksiä, kuten Tasavallan presidentin kyselytunti, pakinoita Radio Suomen Metsäradioon, blogeja ym. Eläkkeelle hän siirtyi Yleisradiosta helmikuussa 2009.

Eläkepäiviään Matti Laitinen kertoo viettävänsä ”isoisänä, jolla on vaimo, kaksi tytärtä ja kolme lastenlasta”. Hän harrastaa valokuvausta, pelaa golfia, kuuntelee jazzia ja matkustaa.

MT 19.5.2021


”Ollin jälkitunnelmia”

”Kymmenkunta vuotta eläkkeellä kaikenlaista puuhailtuani radio- ja lehtijutuista aina lastenlasten kakkapyllyjen pyyhintään, niin hieman hämmästyin kun käteen pantiin Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton Olli-palkinto. Palkintolautakunta on näköjään harjoittanut tutkivaa journalismia journalistiselta uraltani …. niin kuin Googlekin meitä seuraa emmekä edes tiedä mitä kaikkea se tietää.

Kiitoksia vaan muistamisesta, myös monille onnittelijoille Facebookissa.

Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton vuosikokous oli historiallinen ja outo: kuusi ihmistä paikalla vissyvettä (ei siis viskivettä) litkimässä isossa kokoushuoneessa ja kokouksen puheenjohtaja nuijaa koputtelemassa. Suurin osa ihmisistä siellä jossakin ruudun takana Teamsin välityksellä. Tällä menolla robotit hoitavat kokouksen ja jokainen juttelee kotonaan jos juttukaveria sattuu olemaan. Mutta kyllä tämä tästä ihmismäiseksi vielä muuttuu.

Tiedoksi: onnitteluruusuni voi hyvin mökin kukkapenkissä. Eipä ole tarvinnut itse kastellakaan, kun ilmojen jumala on hoitanut homman ….. enemmän kuin tarpeeksi.”

Matti Laitinen

Kuvia ottivat: Silja Latvanen, Nina Stenros ja Maarit Tyrkkö.

Videon kuvasi Maarit Tyrkkö


Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään