Helsingin Suomalaisen Klubin juhlasali täytyi ääriään myöten Suometar-päivänä.

PUHEENJOHTAJAN PALSTA: Hyvä juhlaväki tervetuloa!

Tervetuloa SSL:n – maan vanhimman journalistiyhdistyksen – järjestämään Suometar-päivään.

Kunnioitettu ministeri Timo Harakka, arvoisat kutsuvieraat, tilaisuuteemme saapuneet asiantuntijat ja esiintyjät sekä hyvät SSL:n jäsenet.

Kun Suometar-lehti alkoi ilmestyä vuonna 1847, siis 173 vuotta sitten, ei tämän päivän aiheesta, tekoälystä ja robotiikasta vielä puhuttu. Mutta lehdistön tehtävän määrittely kuulostaa jotenkin tutulta Suomettaren arvioidessa kansakunnan edistystä edellisenä vuonna eri näkökulmista.


Suomen Suuriruhtinanmaan tila v. 1846.

”Itsekunki kansan edestys ja pysähdys on kolminainen: tiedollinen (intellectuell ), ruumiillinen (materiell) ja valtioinen (administrativ ).

Jos siis tahdot katsastella jonku kansan varsinaista tilaa ja täydellisesti käsittää sitä, elä yks’puoleisesti kiinny siihen tai tähän näistä kolmesta: ne eivät ole kolme erityistä toisillensa vierasta asiata; ne ovat vaan sivuja samasta asiasta.

Taikka paremmin puhuen: kansojen edestys tai pysähdys historiallisessa elossansa ilmoitaksen näissä kolmessa sivussa, vaan itse olonsa on yksi vaikka kolminainen.”


Kirjoitus on koukeroista kieltä ja siihen on sekoittunut ajan hengen ja keisarin vaatimusten mukaisesti myös teologiaa, mutta itse asia ei ole muuttunut. Edistys ja sen pysähtyminen liittyvät tiedolliseen, aineelliseen ja yhteiskunnalliseen muutokseen.

Tänään, Suometar-päivänä, olemme aivan kehityksen ytimessä, kun meillä on ”Tekoäly täällä tänään” – ja mukana parhaat asiantuntijat kertomassa, mitä se merkitsee tiedollisen, materiaalisen ja yhteiskunnallisen kehityksen kannalta. Pian alkavan paneelin esittelevät ja vetävät meille Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa.

Meillä on myös mahdollisuus tutustua älysormukseen ja jopa itse kokeilla, mihin voimme pystyä robotiikan avulla. Oura on älysormus, joka neuvoo, mikä on sinulle oikea nukkumaanmenoaika ja milloin sinun kannattaa harrastaa liikuntaa. – Exoskeletonit taas on robotiikkaa, joilla alaraajahalvaantunut voi kävellä ja joiden avulla voidaan esimerkiksi nostaa taakkoja, vaikka kädet olisivat hyvin heikot.

Sisään tullessanne varmaan huomasittekin, että liitolla on julkaisusarja, jossa on aiemminkin ilmestynyt hyvää mediatutkimusta. Nyt tarjolla on eteisaulassa Uuden Suomen vaiheita 1939-56 – siis talvisodasta Eero Petäjäniemen vetämän vastahyökkäyksen alkuun. Teos on osa lehdistöneuvos Jyrki Vesikansan sarjaa Uuden Suomen ja sen edeltäjien historiasta – jatkoa kuulemma seuraa… Kirjan voi hankkia itselleen 10 euron omakustannushintaan liittomme tilaisuuksissa ja voit myös tilata oman kappaleesi Jyrki Vesikansalta, 09-777 3074, jyrki.vesikansa@kolumbus.fi.

Ennen pian seuraavaa yllätysnumeroa, SSL haluaa onnitella jäsentään Maarit Niiniluotoa hänen saamastaan ansiomerkistä: Pro Finlandiasta.

Ja sitten yllätysnumeroon: Elina Sauri ja Pekka Pentikäinen ovat saapuneet esittämään meille kaksi laulua. Molemmat ovat Elinan käsialaa ja tulevat hänen uudelle levylleen, joka on parhaillaan valmistumassa. Tai oikeastaan levyjä on tulossa kaksi! Ensimmäinen EP ilmestynee helmikuussa – tyyli on isoa ja mahtipontista iskelmää. Toisella levyllä musisoi hieman pienempi kokoonpano laulelmallisemmin ja jazzimmin tehtynä. Kaikki 12 kappaletta on säveltänyt & sanoittanut & laulanut Ellu – hän toteaakin ”siksi tämä on minulle todella tärkeä juttu!”

Hyvä juhlaväki tervetuloa – Suomalaisen Sanomalehtimiesliiton, maan vanhimman journalistiyhdistyksen järjestämään keskustelutilaisuuteen!

* * *

Mitä opimme?

Sillä on valta, jolla on tietoa eli Big Data!

Tulemme tulevaisuudessa toiminaan ja oppimaan yhdessä koneiden kanssa!

Maarit Tyrkkö


HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään