Puheenjohtaja Maarit Tyrkkö avasi illan. Kuva: Vili Haapaniemi.

Suometar-päivä 2020

Tammikuussa torstaina 9.1. Suometar-päivä Helsingin Suomalaisella Klubilla järjestettiin nyt 173 vuotta Suomettaren ensimmäisen numeron ilmestymisen jälkeen. Illan tunnelmia, kuvia ja videokooste.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kunnioitti läsnäolollaan tilaisuuttamme, joka alkoi täydessä salissa kello 17.

Puheenjohtajan tervetuloa sanojen jälkeen seurasi yllätysnumero: Elina Sauri ja Pekka Pentikäinen (hanuri) esittivät meille kaksi Elinan laulua – Suuren Sydämen Laulun sekä tangon Raitiovaunulla Kuuhun.

Alkuun virittäydyimme iltaan kuuntelemalla Elina Saurin laulua. Kuva: Vili Haapaniemi.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kuunteli tarkasti muun muassa laatujournalismista ja ”klikkijournalismista” – ja katsoi heti omasta älypuhelimestaan, mitä Helsingin Sanomien lukijat eniten klikkaavat.

Keskustelutilaisuuden aiheena oli Tekoäly täällä tänään. Keskustelun avasi filosofi, valtiotieteen tohtori Maija-Riitta Ollila käyttäen hyväkseen salin tekniikkaa – ja omat näkemyksensä asiaan toivat työelämäprofessori, senior advisor Atte Jääskeläinen sekä viestinnän professori Kaarina Nikula. Keskustelun vetivät vauhdikkaaseen tyyliinsä jäsenemme Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa.

Äly etualalla ja tekoäly. Maija-Riitta Ollila esityksessään: ”… johdetaan yhteistyötä organisaatioissa, kun toimijoina on sekä ihmisiä että koneita. Ja lisäksi me tulemme tulevaisuudessa oppimaan yhdessä koneiden kanssa… Valtava mullistus.”
Maija-Riitta Ollila otti yleisönsä. Hän puhui selkeästi. Mieleen jäi, että sillä on valta, jolla on tieto eli Big Data. Myös tekijänoikeudet saivat osan yleisöstän hämmentymään, asiat eivät ole tänään samalla tavalla kuin silloin ennen.
Tekoälyn etiikka vai etikka? Keskustelua vetävät Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa, paneelissa (vas.) viestinnän professori Kaarina Nikunen, työelämäprofessori, senior advisor Atte Jääskeläinen ja filosofi, valtiotieteen tohtori Maija-Riitta Ollila.
Maija-Riitta Ollila otti esille tekoälystä ja journalismista puhuttaessa muun muassa urheilusta kertovat uutiset, joita jo tehdään tekoälyä hyväksi käyttäen. Kysymys on kuitenkin aina kokonaisuudesta, kokonaisnäkemyksestä.

Yleisö osallistui keskusteluun, joka jatkui pitkälle iltaan. – Eikä tässä vielä kaikki, lisää yllätyksiä: Heljä Salonen oli saanut paikalle robotiikkaa. Oura älysormusta olivat esittelemässä unihoitaja Soile Hällfors ja asiakastuntija Elina Hyvönen sekä Exoskeletoneja meille antoi kokeiltavaksi toimitusjohtaja Minna Laine Meditas Oy;stä.

Tekoäly meitä mittaa. Unihoitaja Soile Hällfors: ”Oura älysormus esittelyssä. Sormus kertoo, milloin olisi mentävä nukkumaan ja analysoi unen laatua…”

Ja edelleen: jo eteisessä, sisääntultaessa, vastassa oli painotuore teos, osa lehdistöneuvos Jyrki Vesikansan sarjaa Uuden Suomen ja sen edeltäjien historiasta: Uuden Suomen vaiheita 1939-59.

Jyrki Vesikansan kirjakauppa. Jyrki Vesikansa: ”Painotuore teos on osa Uuden Suomen ja sen edeltäjien historiasta – Uuden Suomen vaiheita 1939-59.”

Saimme myös erityisen syyn juhlia: jäsenellemme Maarit Niiniluodolle myönnettiin hänen ansioistaan Pro Finlandia mitali. Kukitimme Maaritin.

Maarit Niiniluoto sai arvostetun Pro Finlandia mitalin – ja meiltä SSL:n väeltä onnittelut ja kukkaset.

Teksti: Maarit Tyrkkö
Kuvat: Matti Laitinen ellei toisin mainita.

Katso Heljä Salosen videokooste illan kulusta.

 

 


HUOM! Tekstissä linkit on merkitty sinisellä värillä. Klikkaamalla niitä pääset lukemaan lisää aiheesta.

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään