PUHEENJOHTAJAN PALSTA: Tietoa talteen ja tekstiä luettavaksi

Koronaerityksissä on syntynyt paljon uutta ja ennen kuin ryntäätte kirjakauppaan muistakaa SSL-jäsenkorttietu.

Touko-, kesä-, heinä- ja elokuussa on kuljettu yhdessä meitä varjona seuraavan koronan kanssa ja turvaväliä pitäen kaikkeen muuhun – paitsi itseemme ja ajatuksiimme. Tänä aikana on syntynyt paljon uutta. Joku on saanut vanhan projektin viimeinkin valmiiksi – toinen on aloittanut alusta ja kolmas harmittelee, etteivät ryhmätyöt edisty entiseen malliin. Suurin osa on vain nauttinut hienosta kesästä! 

Johtokunnan kokoontuessa 20.8. päädyimme järjestämään muutaman turvatoimin suunnitellun SSL-tapaamisen. Jäsenviesti retkestä Bongan Linnaan on juuri lähtenyt ja ilmoittautumisia on jo tullut. – Ellet pääse mukaan tai jos haluat etukäteen kurkista linnaan – Tästä pääset virtuaaliesittelyyn – Riitta Nelimarkka lähetti virtuaalilinkin tänne kotisivuillemme (Ajankohtaista 3/2020) jo keväällä, kun jouduimme perumaan toukokuun retkemme koronan takia Bongaan.

Esimerkkinä poikkeusajan hyvistä vaikutuksista kertoo Eija Pulkkinen viestissään: ”Minulle korona oli hedelmällistä aikaa, sillä sain tehdyksi Tansaniassa Suomen ensimmäisestä kehitysyhteistyö joukon ja heidän perheittensä elämästä kertovan kirjan, jota on minulta odotettu 30 vuotta.” Ja sen jälkeen Eija toi kirjansa vedokset minulle Kansallisarkistoon, missä olen vapaaehtoistyöntekijänä järjestämässä omaa ”Toimittajan työ” -yksityisarkistoani luovutettavaksi kiinnostuneille tutkijoille. Eijan omakustannekirja on nyt painettu – lisää kohdassa sivuillamme Jäsenten julkaisut.

Toinen ilahduttava viesti tuli ”koronapaossa Saimaalla” olevalta Jyrki Koulumieheltä: ”Pieni mainostiedote jäsenistölle. Syyskuun alussa ilmestyy SKS kustantamolta kirjoittamani ”Itärakentajat” kirja, jossa muistellaan Neuvostoliitossa rakentamista; Nl:n ainoat lakot pidettiin Kostamuksessa. Lokakuun alussa tulevat ulos journalistin muistelmani (Karisto/Otava) otsikolla ”Koulumies riittää”. Stahanovilaisessa hengessä kehotan ostamaan.” Lisätietona Jyrki kertoi: ”Arto Nybergin ohjelmassa, sunnuntaina 20.9., yritän vältellä itseni kehumista.” – Myös tästä lisää Jäsenten julkaisut sivuilla.

Ennen kuin ryntäätte kirjakauppaan muistakaa SSL-jäsenkorttietu. Olemme neuvotelleet reilun kirja-alennuksen, jopa 40 % (kustantajien omista kirjakaupoista). Tiedot ja osoitteet löytyvät täältä (sivun avaava salasana on mm. viimeisessä jäsenkirjeessä ja -tiedotteessa). Sitä voi kysyä myös Siljalta sihteeri@sanomalehtimiesliitto.fi .

Vielä musiikkiuutinen. Suometar-päivässä esiintyneen Elina Saurin ”Levynjulkaisukonsertti” on Musiikkiteatteri Kapsäkissä (Hämeentie 68, Helsinki) keskiviikkona 23.9.2020 kello 19.00. Levyjä on kaksi ”Ei se ollut musta” ja ”Keskiyöllä uimaan”. Luvassa silloin iskelmää, laulelmaa, jazzia, gospelia, bossaa. Sävelet, sanat ja laulu Elina Sauri – Ape Anttilan orkesteri (www.elina-sauri.com). 

Muutama arkistoterveinen: Puran siis laatikoitani, joihin on kertynyt materiaalia enimmäkseen jutuistani Suomen Kuvalehteen, Uuteen Suomeen, Kotilieteen ja Iltalehteen (+ kaikki leikekirjani). Lisänä on presidentti Kekkosen ns. Puulaakin arkistoon hänen muistelmiaan varten lähettämät paperit. Toimittamieni ja kirjoittamieni kirjojen käsikirjoitukset (mm. Otava, WSOY, W+G) sekä huippuna äitini ja isäni toimittaja-paperit (Aamulehti) ja kirjeet sekä mummuni Lotta-toiminta ja kirjoitukset. Yllätyksiä riittää joka päivälle – ja energiaa kuluu… Rankkaa hommaa!

Mitä tästä oppii: jos haluaa leppoisat eläkepäivät – kaikki vanhat paperit on hävitettävä. Mutta jos on rakastanut työtään ja säilyttänyt kaiken, koska ei ole muka kiireiltään ehtinyt heittää vanhaa pois – siihen on vain tyydyttävä! Itse ne on järjestettävä. Sellaista elämä on!

Maarit Tyrkkö

 

Jaa artikkeli
Takaisin etusivulle

Kirjaudu sisään